Van het saucijzenbroodje naar een gezonder alternatief

Julia Alexandrou Bidfood
Jasper Enklaar
09 april 2024
3 min

Duurzaamheid en preventie zijn leidende thema’s als het gaat om voeding in de zorg, vindt Julia Alexandrou van Bidfood. In de toekomst voorziet ze zelfs individuele maaltijdboxen voor patiënten, helemaal afgestemd op hun behoeften.

In de ruim twintig jaar dat Julia Alexandrou nu bij Bidfood werkt, heeft ze het nodige zien veranderen. De doelgroepmanager ziet drie belangrijke trends: meer eigen regie, een gezonder en vooral een duurzamer aanbod. Onlangs had ze nog een overleg met veertien ziekenhuisinstellingen over een gezonder en duurzamer voedingsaanbod. “Wij zijn continu met al die partijen in gesprek hoe je het huidige aanbod kunt verschuiven naar een gezondere variant: van het saucijzenbroodje en het kaasbroodje naar een gezonder alternatief.”

Kleinschalig

Voor Bidfood, leverancier voor grootschalig gebruik, levert de zorgmarkt 10 tot 12 procent van de totale omzet. “En dat groeit.” Vanuit negentien regionale vestigingen levert het bedrijf aan 2500 klanten in heel Nederland: ziekenhuizen, revalidatiecentra, ouderenzorgorganisaties, GGZ en gehandicaptenzorg.

De afgelopen tien jaar heeft Alexandrou een verschuiving gezien van grootschalig naar meer kleinschalige leveringen. “Het is een golfbeweging, die natuurlijk financieel gedreven is door de voedingsdagprijs. Anderzijds speelt de eigen regie een rol. Je ziet een beweging van grootschalige keukens naar kleinschalig, van zelf koken naar convencience inkopen.”

Minder dierlijk eiwit

Nog sterker dan deze trend richting meer eigen regie is de duurzaamheid.  Vanuit het Nationaal Preventieakkoord zijn verschillende programma’s en projecten ontstaan, zoals de Alliantie Voeding in de zorg en Goede zorg proef je. Deze moeten zorgorganisaties helpen de doelstelling te bereiken om in 2030 alleen nog maar gezonde voeding aan te bieden. Bedrijven als Bidfood helpen en adviseren daarbij. “Dat doen we door gezondere en de duurzamere alternatieven aan te bieden. Bijvoorbeeld met recepten met de focus meer op het plantaardige en minder richting dierlijk eiwit.”

Omschakeling in aanbod

Waar vier tot vijf jaar geleden een vegetarische optie vaak neerkwam op een broodje met een plakje kaas, zijn de opties sterk toegenomen. “Die omschakeling in het aanbod is mega geweest. Daar hebben de patiënten en de cliëntenraden een grote rol in gespeeld. Patiënten en cliënten zijn kritisch. Het aantal vragen dat wij tegenwoordig krijgen over duurzaamheid is vele malen groter dan zeven of acht jaar geleden.”

Transparantie over ingrediënten

Bidfood merkt dat transparantie over ingrediënten en herkomst steeds belangrijker wordt. “De consument vraagt erom. En terecht. Die wil weten wat er in het eten zit, waar het vandaan komt en of dat eerlijke handel is. We zijn nu bezig met de CO2-uitstoot per artikel, want consumenten willen weten wat de impact is van het consumeren van een bepaald product. Dat houdt niet op als ze in een ziekenhuis of een instelling belanden.”

Gezondere planeet

Duurzaamheid zal ook in de toekomst een leidend thema blijven, verwacht Alexandrou, ook vanwege Europese wet- en regelgeving. Nederland loopt daarin voorop, vindt ze, bijvoorbeeld met de Green Deal Duurzame Zorg. “Wij willen die duurzaamheidsdoelstellingen halen omdat we uiteindelijk met z’n allen niet onder het zeepeil willen belanden. We willen een gezondere planeet achterlaten voor de volgende generatie. De zorg neemt daar echt verantwoordelijkheid in.”

Bijdragen aan gezondere leefstijl

Naast duurzaamheid gaat in de toekomst preventie steeds meer aandacht vragen. Daar speelt het voedingsaanbod een cruciale rol in, want dat kan bijdragen aan een gezondere leefstijl. “Onze visie is dan ook dat we samen met de grotere zorgorganisaties willen kijken hoe wij daarin kunnen voorzien en adviseren. Eventueel samen met zorgverzekeraars, want dat zijn degenen die het uiteindelijk moeten financieren.”

Maaltijdbox voor patiënten

Alexandrou schetst een toekomstscenario waarbij patiënten vanuit een ziekenhuis advies krijgen over voeding, met daaraan gekoppeld het aanbod van een maaltijdbox die is afgesteld op de behoefte van die ene patiënt. “Dat kan zijn afgestemd op jouw ziektebeeld of op het moment dat jij voor een behandeling in het ziekenhuis moet komen. Voorafgaand aan een operatie krijg je dan het voedingsadvies van de arts en kun je een box bestellen met specifiek voor jou de juiste voedingsstoffen. Vanuit de wetenschap is er veel kennis over wat de voedselinname moet zijn. En wij hebben de kennis in huis van wat lekker en aantrekkelijk is. Want wil iemand gaan eten, dan moet het vooral lekker zijn. Daar focussen wij ons op.”

Bidfood neemt van 9 tot en met 11 april deel aan zorg & food.

 

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen