Amsterdam UMC en UMCG openen leefstijlloket

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Chat met je sigaret
Lees meer

Amsterdam UMC en het UMC Groningen gaan een intern leefstijlloket oprichten. Ze willen onderzoeken of zo’n loket bijdraagt aan de gezondheidswinst van patiënten.

Dit gebeurt met een gerandomiseerd onderzoek. Beide ziekenhuizen zullen gedurende één jaar in totaal 552 patiënten met leefstijlgerelateerde ziekten includeren op de afdelingen Interne geneeskunde en Orthopedie, aldus de website van het Amsterdam UMC

Implementatie op alle afdelingen

De helft van de deelnemers wordt doorverwezen naar het leefstijlloket en de rest krijgt de standaard zorg. Bij de start voeren de onderzoekers metingen uit. Die herhalen ze na een jaar om het effect van leefstijlbegeleiding te bestuderen. Als het leefstijlloket een succes blijkt, focust de studie op een goede implementatie ervan op álle afdelingen van Amsterdam UMC.

Algemene gezonde leefstijl

Het leefstijlloket valt binnen het vervolgonderzoek LOFIT. Projectleider Judith Jelsma: “We richten ons op een algemene gezonde leefstijl. Dus naast bewegen moet je denken aan onderwerpen als voeding, stress, slaap, alcoholgebruik en roken. De zorgverlener kan de patiënt doorverwijzen naar een loket, waar een leefstijlmakelaar zit. Die heeft tijd om de patiënt te motiveren zijn gedrag te veranderen en door te verwijzen naar nulde- of eerstelijns leefstijlinitiatieven bij hem in de buurt.”

Bewegen als medicijn

De eerste studie, PIE=M – Physicians Implement Exercise is Medicine, is inmiddels afgerond. Die studie richtte zich op het thema bewegen als medicijn. Deze studie startte in 2018. De onderzoekers wilden weten hoe je ziekenhuisartsen er toe aanzet om patiënten makkelijker door te verwijzen naar beweegprogramma’s.  Hoewel de covid-pandemie het onderzoek belemmerde, waren de eerste ervaringen positief.

 

 

 

 

Deel

artikel
Leefstijlinterventies vaak buiten bereik ggz-cliënt
Lees meer
artikel
Olga Commandeur: ‘Minder bewegen vergroot valrisico’
Lees meer
artikel
Dorenda van Dijken: ‘Overgang moet uit taboesfeer’
Lees meer
artikel
‘Nog beter zorgen voor alle ouderen’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in