‘Andersom denken’ als sleutel tot werkgeluk en gezondheid

Philip van de Poel Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Escaperoom helpt zorgmedewerkers over technologiedrempel
Lees meer

Niet beginnen bij ziekte, maar bij gezondheid. Geen schotten maar teamwork. Maatwerk in plaats van stukwerk. Niet denken in beperkingen, maar in oplossingen. Zo valt in een paar woorden de nieuwe aanpak van arbo- en hr-dienstverlener Everybody Groep te typeren. Sinds 1 februari is Everybody Groep partner van de Dutch Health Hub.

 

Met de landelijke uitrol kan heel Nederland nu kennis maken met wat initiatiefnemer Toine van Loon aanduidt als ‘andersom denken’.  “We brengen arbo, hr, verzuimbeperking, re-integratie, preventie en vitaliteit in één pakket samen”, verduidelijkt Van Loon. “Eigenlijk bieden we zorg, werk en welzijn onder één dak. Daarbij staat de persoon centraal. Bij ons gaat het om de vraag wat jij nodig hebt om plezierig te kunnen werken en gezond te blijven.”

Te veel protocollen

“Veel artsen hebben daar nu in hun reguliere werk geen tijd voor”, vult Marieke Bon aan, die als arts verbonden is aan de Everybody Groep. “Er wordt te veel gewerkt vanuit symptoombestrijding, terwijl er meer tijd en ruimte nodig is om juist dieper te graven. Een simpele en oprechte vraag zoals ‘hoe is het met jou?’, kan heel wat verborgen oorzaken van de klacht tevoorschijn halen. Momenteel ligt de focus binnen de zorg te veel op richtlijnen en protocollen, terwijl zoveel vragen te maken hebben met de bredere leefstijl.”

Mismatch

“Waarom zijn mensen ziek, komt het vanuit thuis of komt het vanuit de werkplek?”, zegt Van Loon. “Oorzaken voor uitval die ik veel hoor, zijn veranderde werkomstandigheden, verslechterde onderlinge verstandhoudingen of afname van de fysieke mogelijkheden om het werk nog optimaal te verrichten. Allemaal redenen waardoor een mismatch kan ontstaan tussen het werk en de medewerker. Een mismatch die vaak onnodig frequent of lang verzuim met zich meebrengt.”

“Dat wil je liever voorkomen”, reageert Bon. “Je kunt iemand beter vragen wat hij nodig heeft om gezond te blijven dan wachten tot hij uitvalt of ziek wordt. Dan is er zoveel meer aan de hand.”

Over schotten heen

Effectieve preventie reikt wat Bon betreft over de schotten van de zorg heen. Een goede eerste stap is wat haar betreft het dichter bij elkaar brengen van arbo-dienstverlening en huisartsenzorg. “Ik geloof heel erg in de aansluiting van de arbo-wereld bij de rest van de gezondheidszorg”, stelt Bon. “Je moet eigenlijk een behandelteam hebben waarin iedereen meedenkt over een gezond leven. Dan heb je het niet alleen over de fysieke leefomgeving, maar ook over het gezin en de werkvloer. Nu zijn dat totaal afgescheiden gebieden, terwijl iemands werkomgeving heel veel doet met iemand privé en iemands privé doet weer heel veel met iemands productiviteit op het werk.”

Optimale oplossing

Zweverig is een dergelijke holistische benadering allerminst, bezweert Van Loon. Hij wijst in dit verband op de financiële stress die arbeidsgerelateerde problemen vaak met zich meebrengen. “Als je dat soort problemen niet meeneemt, kun je het ook niet goed hebben over gezond eten en bewegen”, concludeert Bon. “Als je daar als huisarts of bedrijfsarts alleen voor staat, los je het niet op. Je moet met elkaar al die aspecten meenemen om tot een optimale oplossing te komen.”

Andersom denken

Zo’n oplossing is wat Van Loon betreft altijd een kwestie van maatwerk. Voor de één kan een passend arrangement een wandelcoach of sporten onder begeleiding betekenen, voor de ander therapie of omscholing. Geen interventie te gek, zolang deze maar bijdraagt tot het eindresultaat van meer werkgeluk en betere gezondheid. “Dat is andersom denken”, aldus Van Loon. “Je betaalt als werkgever bij ons niet voor een arbodienst maar voor preventie en vitaliteit.”

Ambities

Everybody Groep is momenteel actief in Amsterdam, Badhoevedorp, Zuid-Nederland en Friesland. Binnenkort volgt Rotterdam. En als het aan Van Loon ligt, slaat de Everybody Groep de vleugels ook snel naar de rest van Nederland uit. Het zojuist gesloten partnerschap met Dutch Health Hub past wat Van Loon betreft uitstekend bij de landelijke ambities van de Everybody Groep.

 

Deel

artikel
BeBright, Movimento en Visiom slaan handen ineen
Lees meer
artikel
Wachtlijsten ggz: geef ernstige patiënten voorrang
Lees meer
artikel
VR en AR in de zorg: do’s en don’ts
Lees meer
artikel
Excursie over de beursvloer: inspiratie voor de ouderenzorg
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in