Anne Marie Weggelaar: samen leren transformeren

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Gezocht: slimme ideeën voor zorginnovatie
Lees meer

De uitdagingen uit het Integraal Zorgakkoord vragen om meer dan losse innovaties. Transformatie is nodig, aldus prof. dr. Anne Marie Weggelaar-Jansen. Waarom blijft die nog uit? Het antwoord komt op 17 november. Dan spreekt Weggelaar haar oratie uit met de titel Samen leren transformeren

“E-health met apps en chatbots zodat we vanuit huis zorg op afstand krijgen. Sensoren die de leefstijl van mensen in kwetsbare omstandigheden monitoren, zodat we risico’s kunnen voorkomen. Huis- en zorgrobots die het werk van verpleegkundigen, verzorgenden en ADL-assistenten overnemen.  DNA-modificatie zodat we ziektes kunnen voorkomen en/of genezen. Augmented en virtual reality om geheugen en bewegen te stimuleren. Artificial intelligentie zodat we weten welke medicatie het beste werkt. Allemaal voorbeelden van technologische productinnovaties om de zorg te verbeteren”, aldus Anne Marie Weggelaar.

Ze is bij Tranzo (Tilburg University) aangesteld als bijzonder hoogleraar Innovatie en Transformatie in de Zorg. De bijzondere leerstoel is mogelijk gemaakt door de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ).

Massaproductie mogelijk

Deze voorbeelden lijken misschien utopisch, maar niets is minder waar. Al deze product-technologie is voorhanden en is voor een groot deel uitontwikkeld. Daarmee is massaproductie mogelijk. Dat doet de prijzen dalen, zodat deze technologie beschikbaar komt voor iedereen.”

Toch gaat het verspreiden soms moeizaam. Weggelaar: “Product-, proces- en diensteninnovaties kunnen het verschil maken bij sociale en maatschappelijke innovatie die we in Nederland moeten gaan doormaken. In het Integraal Zorg Akkoord werd afgesproken: “In 2040 draagt de zorg optimaal bij aan het gezond (samen)leven van alle mensen in Nederland, in het besef dat daarvoor verhoudingsgewijs niet meer mensen en middelen beschikbaar zijn dan nu en dat dit gepaard moet gaan met de laagst mogelijke impact op klimaat en milieu”.

Innovatie en transformatie

Dat is een forse uitdaging, stelt Weggelaar. In haar oratie laat ze zien dat de begrippen innovatie en transformatie nauw met elkaar samenhangen en elkaar versterken. Innovaties zijn een motor zijn voor transformatie. Terwijl de wens voor transformatie een gunstig klimaat creëert voor innovatie. Transitie is het proces waarin we werken aan innovaties die leiden tot transformatie.

De samenhang tussen innovatie en transformatie (het wat), tussen veranderen en transitie (het hoe) maken onderdeel uit van een interdisciplinair wetenschappelijk vakgebied dat nog in ontwikkeling is.

Ze gaat in haar oratie in op de volgende vragen:

  • Waarom is echte zorgtransformatie dan tot op heden uitgebleven?
  • Welke culturen en structuren zijn in de zorg hiervoor nodig?
  • Hoe kunnen we leren om over onze eigen schaduw heen te springen?
  • En waarom ontdekken wetenschappers niet wat de ‘werkzame bestandsdelen en mechanismen’ van transitieprocessen zijn?

Drie soorten aanpassingen

Wilt u meer leren hoe we kunnen komen tot echte transformaties in de zorg, kom dan naar haar oratie en leer meer over haar voorstel voor drie soorten aanpassingen in de manier waarop we het nu doen.

Voorafgaand aan de oratie is een gratis kennisproeverij. Schrijf je hier in 

Deel

artikel
International Forum BMJ en IHI zoekt sprekers met impact
Lees meer
artikel
Yumen Bionics brengt Duchenne-patiënten in beweging
Lees meer
artikel
Pieter Smakman, Manometric: ‘We zijn pas net begonnen’
Lees meer
artikel
Thebe verdubbelt gebruik bewezen effectieve techniek
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in