App bibliotheek van Luscii pakt het ‘NIH-syndroom’ aan

Volgend artikel: Toezichthouder heeft rol bij mensgericht digitaliseren
Lees meer

Met de app bibliotheek van Luscii kunnen zorgprofessionals bewezen thuismonitoring ontsluiten voor hun eigen patiënten. Ze hoeven zo niet opnieuw het wiel uit te vinden. Dat betoogt oprichter Daan Dohmen van Luscii. 

“Luscii heeft via de eigen app al meer dan twintig miljoen registraties in zeven landen in Europa en Afrika verwerkt bij meer dan veertig ziektebeelden”, aldus Dohmen tijdens de eerste Luscii Medical Developer Conference. “Het is onze droom dat dokters, die hun kennis hebben gedeeld om deze thuismonitoring programma’s te ontwikkelen, hun creaties met elkaar kunnen delen.”

Luscii Library

Om deze droom te verwezenlijken heeft ‘Nederlands snelst groeiende health tech-bedrijf’ de Luscii Library ontwikkeld. Deze volgens Dohmen ‘revolutionaire app-winkel’ stelt artsen in staat om snel en simpel met elders bewezen thuismonitoring aan de slag te gaan. Internisten uit ziekenhuizen van over de hele wereld kunnen bijvoorbeeld via de Library het in CWZ in Nijmegen ontwikkelde diabetes thuismonitoring-programma inzetten voor hun patiënten.

Validatie

Het openstellen van de bibliotheek moet een einde maken aan het ‘not invented here syndrom’. Als gevolg hiervan gaan ziekenhuizen nog geregeld zelf aan de slag, terwijl er elders al kant en klare oplossingen zijn. Dohmen: “Wij willen dat niemand het wiel opnieuw hoeft uit te vinden.”

Bijkomend voordeel: pioniers krijgen een extra beloning voor hun onderzoek en ontwikkelwerk. Zeventig procent van de gebruikers-fee gaat naar de bedenkers van de betreffende applicatie. Alvorens de app een plekje in de digitale bieb krijgt moet er wel een gevalideerde studie zijn gedaan. Een Medical Board, bestaande uit artsen en verpleegkundigen van de deelnemende ziekenhuizen, houdt toezicht op de kwaliteit van de apps in de bibliotheek.

Wachtlijsten en personeelstekort

Luscii constateert dat thuismonitoring een steeds hogere vlucht neemt. Door Covid-19, de wachtlijsten en personeelstekorten groeit de druk op de zorg. Ziekenhuizen zoeken daarom steeds nadrukkelijker naar manieren om een virtuele vinger aan de pols te houden bij patiënten. Regulerende instellingen als de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaan mee in deze ontwikkeling. Op aangeven van OLVG en zorgverzekeraar Zilveren Kruis besloot de NZa begin oktober om zes nieuwe prestaties te gaan vergoeden. Het gaat hierbij om telemonitoring bij hartritmestoornissen, hypertensie, hartfalen, pijn op de borst, COPD en astma.

De groeiende belangstelling voor zorg op afstand weerspiegelde zich ook in het bezoekersaantal van de eerste Luscii Medical Developer Conference (LMDC). Ruim tweehonderd artsen en verpleegkundigen deelden in het Gooiland Theater in Hilversum hun ervaringen.

 

Thuismonitoring COPD

Verpleegkundig Specialisten Longgeneeskunde Marleen Joxhorst en Dominique Vaessen van Isala ontvingen de eerste Luscinia Award voor hun werk als pioniers op het gebied van thuismonitoring bij COPD.

 

Philip van de Poel Auteur
Lees meer

Deel

Digitale generatie aan het woord tijdens Zorg & ICT
Lees meer
Albert Arp terug naar zorg als CEO cardiologiecentra
Lees meer
Multidisciplinair behandeldossier versoepelt samenwerking
Lees meer
Volop kennissessies tijdens komende Zorg & ICT
Lees meer
Toezichthouder heeft rol bij mensgericht digitaliseren

Digitalisering komt terug in alle onderwerpen die bij de raad van toezicht langskomen. Leden van de raad van toezicht die zelf geen kennis en ervaring hebben met digitaliseren, weten niet welke thema’s erdoor geraakt worden. Het wordt tijd voor een digicommissaris.

Ilonka Coenraad Auteur
Lees artikel

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in