Covid zet digitale veiligheid zorg onder druk

Philip van de Poel Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Toezichthouder heeft rol bij mensgericht digitaliseren
Lees meer

Covid zet niet alleen het primaire proces in de zorgsector onder grote druk, de pandemie vormt ook een gevaar voor de digitale veiligheid in de sector. Dat komt naar voren uit de recente jaarrapportage van het Amerikaanse cybersecuritybedrijf Critical Insights.

Mede hierdoor is het aantal incidenten in de Amerikaanse zorgsector tot recordhoogte gestegen. Het ministerie van Volksgezondheid kreeg vorig jaar 679 meldingen met bijna 55 miljoen individuele slachtoffers.

“IT-afdelingen in zorgorganisaties zien zich geconfronteerd met ernstige tekorten aan personeel en kennis, terwijl ze slag leveren met de laatste cyberaanval varianten”, constateert Critical Insights. “Ze zijn zo druk met pandemie-gerelateerde crises dat routineuze veiligheidsmaatregelen erbij inschieten. Beveiligingslekken blijven maanden onopgemerkt. Inspanningen van derde partijen om veiligheidsmaatregelen te valideren worden op de lange baan geschoven.”

Omvang incidenten groeit

In weerwil van deze constatering steeg het aantal meldingen van incidenten in 2021 beperkt. In totaal waren er 2,4 procent meer incidenten. Wel was de omvang van de incidenten substantieel groter. Ging het in 2020 nog om de medische gegevens van 34 miljoen mensen, vorig jaar waren dat er 44,9 een groei van 32 procent.

Lichtpuntjes

Critical Insights ziet kleine lichtpuntjes. Om te beginnen laat de tweede helft van 2021 een voorzichtige dalende trend in het aantal meldingen zien. Daarnaast zijn zorgmedewerkers steeds minder vaak de oorzaak van incidenten: “Goed nieuws, want geen enkele bedrijfstak wil dat de eigen medewerkers het grootste veiligheidsrisico vormen.”

Grotere doelen

Toch is er geen reden om achterover te leunen, waarschuwt Critical Insights. “Aanvallers mikken op steeds grotere doelen. De methodes met name op het gebied van gijzelsoftware worden geavanceerder. En cybercriminelen richten zich in toenemende mate op de gehele zorgketen, van zorgverzekeraars en toeleveranciers tot extramurale faciliteiten.”

 

Deel

artikel
Platform biedt kostenefficiënte hoorzorg op afstand
Lees meer
artikel
Pepper bevraagt winnaars Nationale Zorg Innovatieprijs
Lees meer
artikel
Digitale zorg Achterhoek krijgt dreun na exit PGO-leverancier
Lees meer
artikel
‘Digitalisering zorg vraagt om gerichte strategie’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in