‘Coronapandemie bestrijden met data-infuus’

Philip van de Poel Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Toezichthouder heeft rol bij mensgericht digitaliseren
Lees meer

Digitale data vormen een krachtig hulpmiddel om coronavirus de baas te worden en een nieuwe coronapandemie effectief te bestrijden. Dat constateert de Israëlische hoogleraar en zorgbestuurder Ran Balicer. Hij is als voorzitter van het landelijke expertpanel covid-19 mede verantwoordelijk voor de succesvolle corona-aanpak in Israël.    

“We hebben een voorspelmodel kunnen ontwikkelen dat was verrijkt met gegevens uit China en Italië. Dat model stelde ons in staat om 200.000 kwetsbare inwoners persoonlijk telefonisch te waarschuwen”, aldus Balicer. “Mede daardoor heeft Israël wereldwijd de laagste sterftecijfers. Data hebben ook de vaccinatiecampagne bepaald. Dankzij de juiste data hebben we 50 procent van de bevolking in minder dan een paar weken kunnen inenten.”

Sterke eerste lijn

Als deelnemer aan het programma ‘Covid-19 – Creating a Roadmap out of the Crisis’ is Balicer één van de belangrijkste sprekers tijdens de eerste dag van HIMSS21 Europe.  Naast corona-adviseur van de Israëlische regering is Balicer Chief Innovation Officer van Israëls grootste zorgketen Clalit. Naast veertien ziekenhuizen runt Clalit meer dan 1.300 eerstelijns klinieken. Logisch dus dat Balicer een sterke eerste lijn als tweede succesfactor aanwijst.

“Pandemieën zijn een stresstest voor zowel de samenleving als zorgstelsels”, aldus Balicer. “De stelsels die er in slagen de gevolgen te beperken, hebben allemaal een sterke eerste lijn en zijn digitaal geïnformeerd.”

Vaccinatiescepsis

Die sterke eerste lijn, een dito data-infrastructuur en epidemiologische kennis vormen volgens Balicer ook een goede remedie tegen vaccinatiescepsis. “Met de juiste kennis is het mogelijk om een echte dialoog te voeren met gemeenschapsleiders.”

Balicer krijgt bijval van Hans Kluge, regionaal directeur Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). “Aangezien zoönosen in de toekomst internationaal één van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid vormen, zullen we toe moeten naar een betere interactie tussen gezondheid van mens én dier. Dat kan alleen met de juiste data.”

‘Niemand is veilig zolang niet iedereen veilig is’

Campagnes bespoedigen

Die boodschap is opgepikt door de health IT-industrie. Onder de noemer Intelligent Vaccine Impact solution (IVIs) zet datagigant Google digitale informatie in om overheden te helpen vaccinatiecampagnes te bespoedigen. Zo heeft zijn er via de systemen van Google in Arizona tot op heden 1,5 miljoen vaccinatieafspraken gemaakt op een totaal van 2,6 miljoen.

Internationale samenwerking

Naast de rol van data benadrukt Kluge het belang van internationale samenwerking. “Niemand is veilig zolang niet iedereen veilig is”, aldus Kluge. Om zijn punt te staven wees Kluge op het maatschappelijk-economische belang van een vitale reponse vanuit de zorg. Kluge: “Als het zorgsysteem breekt, is dat ook een economische ramp.”

Psychologische dimensie

Bij alle aandacht voor harde elementen uit de Covid-aanpak wil Kluge niet voorbij gaan aan de psychologische dimensie. “Wat we nodig hebben, zijn leiders die hoop en optimisme kunnen overbrengen. Mensen zijn moe. Naast harde informatie over de feiten willen ze weten of er licht aan het einde van de tunnel is.”

 

Deel

Meer over

Corona, HIMSS,
artikel
Wegiz blijft aandacht vragen in zorginstellingen
Lees meer
artikel
mProve zet data in om zorginfarct te voorkomen
Lees meer
artikel
Niels Honig: ‘Geef professional stem bij digitalisering’
Lees meer
artikel
Sietske Rozie: ‘Leer zorgmedewerkers veilig werken met ChatGPT’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in