Discussieer mee met de experts tijdens Techtalk live

Volgend artikel: Ethicus Alistair Niemeijer: ‘Zorgtechnologie is niet goed óf fout’
Lees meer

We maken steeds meer gebruik van technologie. In ons huis, in ons werk en ook in de zorg. Maar welke vragen en risico’s brengt dit met zich mee? Daarover gaat de talkshow-reeks Techtalks van Vilans. Bekijk de eerste drie online afleveringen en discussieer mee tijdens de vierde die plaatsvindt tijdens Dutch Health Week. 

1. Technologie en eenzaamheid

Door personeelstekorten en een toenemende zorgvraag wordt er steeds meer technologie geïntroduceerd die live, fysiek contact tussen cliënt en zorgverlener vermindert of zelfs helemaal overbodig maakt. Denk hierbij aan een sociale robot die de cliënt begeleidt bij de dagelijkse activiteiten of contact met de zorgverlener via beeldbellen op een tablet. Worden cliënten hier eenzaam van of ervaren ze juist meer contact?

2. De invloed van technologie op intimiteit en seksualiteit

Toezicht houden met behulp van leefstijlmonitoring en audio-videobewaking vergroot de veiligheid. Toch kan het ook een bedreiging zijn voor de privacy en intimiteit van cliënten en bewoners. Zorgvuldigheid en het realiseren van persoonlijke wensen zijn dus van groot belang bij het inzetten van deze technologie. Hoe krijgt dit aandacht op de werkvloer? We bespreken het in Techtalk 2.

3. Kunnen machines beslissen over onze gezondheid?

De Techtalk gaat het over voorspellingen die de computer op basis van historische data steeds betrouwbaarder kan doen. Bijvoorbeeld over welke gezondheidsproblemen je kunt krijgen én hoe je hier op zou kunnen (moeten?) reageren. Wat willen we wel en wat niet dat de computer voor ons beslist? En hebben we er nog wel invloed op?

4. Technologie en verborgen eenzaamheid

Discussieer tijdens Dutch Health Week live mee over dit onderwerp tijdens de opname van de vierde Techtalk van Vilans over Zorg en ethiek. Centraal staat deze keer het risico op verborgen eenzaamheid.  Aan tafel zitten onder andere Alistair Niemeijer, zorg-ethicus aan de Universiteit voor Humanistiek en Henk Herman Nap, expert digitale zorg bij Vilans.

Deel

artikel
Pepper bevraagt winnaars Nationale Zorg Innovatieprijs
Lees meer
artikel
Digitale zorg Achterhoek krijgt dreun na exit PGO-leverancier
Lees meer
artikel
‘Digitalisering zorg vraagt om gerichte strategie’
Lees meer
artikel
Theo Hooghiemstra: ‘MGO vergt zorgvuldig proces’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in