Gelekte Techrede: voer ‘preventientje’ in voor zorgtransitie

Volgend artikel: Chat met je sigaret
Lees meer

Preventie moet een veel hogere prioriteit krijgen in het Nederlandse zorgstelsel. Dat bepleiten de vier technische universiteiten in de Techrede. Om de omslag van zorg naar preventie te kunnen betalen, roepen de opstellers politiek en zorgverzekeraars op tot de invoering van een collectieve financiële regeling in de vorm van een ‘preventientje’.

Volgens de technische universiteiten is het de hoogste tijd om werk te maken van preventie, zo blijkt uit de tekst van de gelekte Techrede die de Dutch Health Hub heeft kunnen inzien. “Preventie levert gezondheidswinst op”, aldus de opstellers. “We moeten een omslag maken. In plaats van betalen voor genezing moeten we naar betalen voor het zoveel mogelijk voorkomen van ziek worden. Voorkomen blijft namelijk beter dan genezen.”

Transitie

Hoewel de technische universiteiten de gestage opmars van techniek in de zorg toejuichen, mag dit volgens hen geen reden zijn om preventie op het tweede plan te plaatsen. “We maken al volop gebruik van technologie in de zorg. Gezondheidsapps en andere technologische ontwikkelingen maken het bijvoorbeeld mogelijk om patiënten thuis te monitoren. Maar hoeveel technologische innovatie je ook in de zorg stopt, het is altijd beter als er minder zorg nodig is. Daarom is er een transitie nodig naar preventie.”

Samen verantwoordelijk

Over de precieze vormgeving van het ‘preventientje’ geeft de Techrede geen uitsluitsel. Zodoende is het vraag of de bedenkers het bedrag ten laste willen brengen van de overheid, de zorgverzekeraars of de individuele burger c.q. verzekerde. Volgens betrouwbare bron is juist dit een punt van overleg. De portee van het ‘preventientje’ -een knipoog naar de financiële regeling waarmee minister Lieftinck na WOII het monetaire stelsel nieuw leven inblies- is evenwel duidelijk: “Met dat tientje dragen we SAMEN de tijdelijke last die de overbrugging vormt naar een nieuw zorgsysteem gebaseerd op preventie. Een systeem waarbij de verzekeraars, zorg, overheid, producent en particulier met een andere focus op elkaar zijn afgestemd. […] We kunnen niet wijzen naar één verantwoordelijke; politiek, zorgaanbieders, zorgverzekeraars… Ook jij en ik; samen zijn we verantwoordelijk!”

Preventieprojecten

De technische universiteiten kondigen daarnaast aan dat ze komend jaar met branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland (ZN) projecten gaan opzetten die concreet kunnen bijdragen aan de transitie naar preventie.

Maatschappelijke impact

De Techrede is een initiatief van de vier technische universiteiten verenigd in de 4TU.Federation en wordt dit jaar voor de tweede keer gehouden. Met de technologische tegenhanger van de Troonrede, die traditiegetrouw op de Derde Dinsdag van september bij de presentatie van de kabinetsbegroting door de koning wordt uitgesproken, vragen TU Delft, Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), University of Twente en Wageningen University aandacht voor de (potentiële) maatschappelijke impact van technologische innovaties.

Bekijk hier de Techrede 2021

Philip van de Poel Auteur
Lees meer

Meer over

Innovatie,

Deel

Patiënten met lage gezondheidsvaardigheden gebaat bij 3D-animaties
Lees meer
Iris de Vries: ‘Gezond eten geen prioriteit in ziekenhuis’
Lees meer
Cathy van Beek boort nieuwe energie aan
Lees meer
‘Omgang met seks is lakmoesproef voor goede zorg’
Lees meer
Chat met je sigaret

Je eigen sigaret die je vraagt of je hem nog wel ziet zitten. Dat klinkt als een grap, maar dat is het niet. Het is een nieuwe tool om mensen te helpen anders na te denken over hun rookverslaving.

Floor van Dijck Auteur
Lees artikel

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in