Mijn Gezondheidsoverzicht moet patiënt regie gaan geven

Pieter Verbeek Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Toezichthouder heeft rol bij mensgericht digitaliseren
Lees meer

Een overzicht van gezondheidsgegevens op één plek, waarbij er geen concurrentie gaat ontstaan tussen leveranciers rond persoonlijke gezondheidsdata. Met Mijn Gezondheidsoverzicht (MGO) pakt het ministerie van VWS de regie op het gezondheidsinformatiestelsel. Maar hoe kan zo’n gebundeld overzicht van gezondheidsdata leiden tot meer regie over de eigen gezondheid?

Daarover vertellen Barry van ’t Padje, teamleider ontwikkeling van de stichting MedMij en Bart Brandenburg, programmacoördinator PGO bij VWS, tijdens Zorg & ict.

MedMij en het ministerie werken al langer samen aan de persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s). Via die PGO’s moeten Nederlanders een volwaardige rol gaan spelen in het gezondheidsinformatiestelsel. Ze moeten meer regie krijgen over hun gezondheid, stelt Van ’t Padje. “De burger en patiënt staan centraal. Goed geïnformeerde en gezondheidsbewuste burgers maken vaker verstandige keuzes. Dat leidt tot een toename in veiligheid en kwaliteit van de zorg, grotere tevredenheid van de zorg, minder onnodige zorgconsumptie en lagere kosten.”

En dat is hard nodig, gaat hij verder. “Als we voor ouderen willen zorgen, moeten we wat doen. Hoe houden we de zorg houdbaar, zowel financieel, maatschappelijk als personeel? Zorg op afstand kan helpen om meer zorg met minder mensen te organiseren. Met een PGO heb je levenslang informatie over je eigen gezondheid. Dankzij het MedMij netwerk en afsprakenstelsel, zetten we nu in op verzamelen van informatie maar ook op het delen ervan. “Uiteindelijk willen we dat je via je eigen PGO een afspraak kunt maken in de omgeving van een ziekenhuis.”

Meer dan half miljoen gebruikers

Het MedMij netwerk groeit gestaag. Zo zijn er momenteel meer dan een miljoen bevragingen in het netwerk en ongeveer een half miljoen PGO-gebruikers. Op dit moment bieden ruim 5.000 zorgaanbieders in totaal twaalf verschillende gegevensdiensten aan. Zeventien PGO-leveranciers wisselen als DVP (dienstverlener persoon) met MedMij-label actief gezondheidsgegevens uit. Aan de andere kant zijn er vijftien DVA-leveranciers die ervoor zorgen dat de zorgaanbieders gezondheidsgegevens kunnen uitwisselen richting een PGO.

Ook steeds meer zorgsectoren sluiten zich aan bij MedMij en maken digitale gegevensuitwisseling richting een PGO mogelijk. Het is inmiddels bij 83 procent van de medisch-specialistische instellingen, 98 procent van de huisartsen en 63 GGZ-instellingen mogelijk om een kopie van een deel van het medisch dossier op te vragen.

Mijn Gezondheidsoverzicht

De nieuwste ontwikkeling is dat begin dit jaar VWS de aanbesteding heeft uitgezet voor Mijn Gezondheidsoverzicht (MGO). Daarmee wil het ministerie één plek creëren voor een overzicht van gezondheidsgegevens. Uitgangspunt is géén concurrentie op persoonlijke gezondheidsdata. Leveranciers kunnen zich onderscheiden met functies die meerwaarde bieden voor hun klanten.

“We zetten vol in op beschikbaarheid van persoonlijke gezondheidsdata voor iedereen”, licht Brandenburg toe. “We willen dat alle inwoners meedoen in een gezondheidsinformatiestelsel. Het MGO gaat een beetje worden zoals het Mijn Pensioenoverzicht.”

Authenticatiedienst

Het MGO heeft vertrouwen, databeschikbaarheid en regie als uitgangspunten, legt Brandenburg uit. Een vertrouwde authenticatiedienst moet zorgen voor dat  vertrouwen. Met één inlog moeten inwoners toegang krijgen tot hun Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) en ook alle aanbieders van gezondheidsgegevens die zijn aangesloten bij MedMij.

Voor de toegang tot de data ontwikkelt het ministerie van VWS generieke functies en voorzieningen. Door lokalisatie kunnen gebruikers bijvoorbeeld hun persoonlijke data gemakkelijker vinden, door machtiging wordt het gemakkelijker voor mantelzorgers om bij de data te komen. Voor ouders wordt het via inzage gemakkelijker om het dossier van minderjarige kinderen in te zien. De bouw van de authenticatiedienst vindt in 2024 en 2025 plaats.

Geen concurrentie

Met het MGO ontzorgt VWS leveranciers. De introductie van een generieke inzagefunctie, zorgt voor gebundelde gezondheidsinformatie in Mijn Gezondheidsoverzicht. Hiermee zet VWS een stap naar de beoogde non-concurrentiële databeschikbaarheid van een zo compleet mogelijke set gezondheidsgegevens voor burgers en zorgverleners, aldus Brandenburg. De toepassing hiervoor kan een PGO zijn, maar ook een computersysteem dat artsen of verpleegkundigen gebruiken.

 

 

 

 

 

 

Deel

artikel
PGO Coalitie vraagt kartelwaakhond naar VWS te kijken
Lees meer
artikel
VWS wuift kritiek op PGO-financiering weg
Lees meer
artikel
Hybride zorg, prul of panacee?
Lees meer
artikel
Verpleegkundigen werken aan databeschikbaarheid
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in