Nieuwe dienst voor MDO’s in oncologie gelanceerd

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Uitgelicht event: Zorg & ict 2024
Lees meer

VECOZO en Open Line gaan de digitale uitwisseling ondersteunen van patiëntgegevens tussen MDO-deelnemers. Vecozo levert een digitale omgeving via Open Line’s Vitaly-platform.

Dit initiatief bouwt voort op de positieve resultaten vanuit oncologieregio Oncomid en wil een nieuwe standaard zetten voor samenwerkingen in zorg en netwerkzorg.

Onderdeel van Oncomid is het project Data Delen Midden-Nederland. Deze ICT-oplossing ondersteunt de deelnemende ziekenhuizen met een virtueel platform voor een veilige data-uitwisseling voor het Multi Disciplinair Overleg. Zorgverzekeraars ondersteunden dit project financieel omdat ze potentie zagen in de opschaalbaarheid van het initiatief.

Efficiëntie MDO

De Dienst MDO maakt niet alleen de SONCOS-normen voor de behandeling van kankerpatiënten haalbaar, maar verhoogt ook de efficiëntie van multidisciplinaire overleggen. Door het verminderen van uitval en herplanning van patiënten zijn met dezelfde capaciteit meer nieuwe patiënten te bespreken, terwijl tegelijkertijd de administratieve last voor zorgprofessionals aanzienlijk vermindert.

Landelijke standaardisatie

Han Tanis, directeur bij VECOZO: “We zetten ons met de Dienst MDO in voor landelijke standaardisatie tegen maatschappelijk verantwoorde tarieven. Deze landelijke standaardisatie heeft als groot voordeel dat interoperabiliteit bij ketensamenwerking over heel Nederland direct geregeld is. De standaardisatie heeft daardoor ook een positief effect op de ICT-kosten van alle zorginstellingen. Voor  verschillende typen MDO’s alle informatie via één platform gedeeld kan worden.”

Data delen en databeschikbaarheid zijn belangrijke thema’s op Zorg & ict. Kom op 9, 10 en/of 11 april naar Jaarbeurs en leer er alles over. Ontmoet leveranciers en bezoek kennissessies.

Deel

Meer over

Databeschikbaarheid,
artikel
Dick Veluwenkamp: ‘Iedere cliënt heeft recht op digitale zorg’
Lees meer
artikel
‘Standaardisatie cruciaal bij digitale gegevensuitwisseling’
Lees meer
artikel
André Rouvoet: ‘Grenzeloze databeschikbaarheid is gevaarlijk’
Lees meer
artikel
Nexus en RVC Medical IT gaan onder één vlag verder
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in