OLVG zet kunstmatige intelligentie in als hulp op IC

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Pieter Jeekel: ‘AI optimaal inzetten begint aan de vraagkant’
Lees meer

Sinds deze week gebruikt OLVG in Amsterdam kunstmatige intelligentie (AI) om te bepalen wanneer een patiënt ontslagen kan worden van de Intensive Care (IC). Het Maasstad ziekenhuis, waarmee intensief is samengewerkt, volgt over een aantal weken. Daarna volgen de vijf andere Santeon ziekenhuizen.

Wat is de kans dat een patiënt weer moet worden opgenomen op de IC of komt te overlijden? Dit is belangrijke informatie bij het nemen van het besluit of een patiënt naar een verpleegafdeling kan of nog niet. Sinds deze week krijgen artsen op de IC in OLVG hier ondersteuning bij van kunstmatige intelligentie.

Beter benutten IC-capaciteit

Reinier Crane, intensivist in OLVG: “Er zijn veel factoren die bepalen of een patiënt van de IC af kan of nog niet. Als artsen nemen we deze verschillende factoren mee in ons besluit hierover. De informatie die we krijgen met hulp van AI komt hier nu bij. En zo draagt AI bij aan het voorkomen van heropnames. Daarnaast aan onnodig lange ligduur van patiënten. En we kunnen zo de capaciteit op de IC nog beter benutten.”

Realtime voorspelling

Een ‘slim’ model voorspelt de kans dat een patiënt opnieuw op de IC wordt opgenomen of komt te overlijden na ontslag. Het model zoekt hiervoor van alle patiënten die eerder op de betreffende IC  lagen uit welke factoren en patronen bijdroegen aan de kans op heropname of overlijden. Dat kan gaan om bijvoorbeeld medicatie, labuitslagen, data van apparatuur zoals bloeddrukmeters en beademingsmachines en observaties van verpleegkundigen. Het model voorspelt vervolgens realtime wat de kans is op heropname of overlijden voor de patiënten die nú op de IC liggen.

Van onderzoek naar praktijk

De software is ontwikkeld door Pacmed, een Amsterdams technologiebedrijf.  Mede-oprichter Wouter Kroese: “De implementatie van Pacmed Critical in OLVG en het Maasstad ziekenhuis is een enorme stap in het gebruik van AI op een IC. Het was een primeur toen wij vorig jaar in het Amsterdam UMC voor het eerst onze AI beslissingsondersteuning inzetten. Dit gebeurde echter in een onderzoeks-setting. Het is cruciaal dat AI nu voor het eerst in zijn volledigheid wordt gebruikt en wordt opgeschaald. Alleen zo kunnen we leren hoe we deze veelbelovende maar ook complexe technologie tot een duurzame oplossing voor de grote personeelsuitdagingen in de zorg kunnen maken.”

AI beslisondersteuning

De implementatie komt voor uit een samenwerking tussen zorgverzekeraars, Pacmed en de Santeon ziekenhuizen. In deze samenwerking wordt niet alleen Pacmed Critical geïmplementeerd in de zeven ziekenhuizen. Ook werken partijen nauw samen om AI beslisondersteuning laagdrempeliger en op verantwoorde wijze in te kunnen zetten. Daarnaast brengen ze gezamenlijk in kaart hoe AI nog veel breder kan bijdragen bij het vormgeven van toekomstbestendige en nog betere IC zorg.

AI is één van de hoofdthema’s op Zorg & ICT. Kom van 13 tot 15 juni naar Utrecht en leer alles over techniek en toepassing. 

Deel

artikel
Chatbot ChatGPT ratelt door zorg
Lees meer
artikel
Marcel Levi: ‘ChatGPT kan nog geen diabetesspreekuur draaien’
Lees meer
artikel
Beslissingsondersteuning wordt onderdeel van zorg UMCG
Lees meer
artikel
Data delen zet AI in de zorg in beweging
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in