‘Oog voor de persoon bepaalt succes medische behandeling’

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: ‘Samen beslissen vraagt werk van het hele ziekenhuis’
Lees meer

Persoonlijke factoren en omstandigheden bepalen welke behandeling het beste resultaat oplevert voor de patiënt. De afstemming van de zorg op de patiënt moet dus vanzelfsprekend worden. Het genootschap voor Gepersonaliseerde Zorg komt met een whitepaper om dit te bevorderen.

De meest radicale kankertherapie sluit niet voor alle patiënten aan bij hun persoonlijke behandeldoel. Geneesmiddelen laten het afhankelijk van de genen van de patiënt, soms afweten. En de behandeling van mensen met een chronische ontstekingsziekte vraagt meer dan het bedaren van de ziekteactiviteit. Mensen moeten ook een goed leven kunnen leiden met de ziekte.

Gepersonaliseerde zorg

Deze voorbeelden tonen dat er tussen diagnose en behandeling niet per se een één-op-één relatie is. Toch wordt daar in de praktijk vaak vanuit gegaan. Dat kan leiden tot een niet passende behandeling. De patiënt ervaart dan niet de verwachte voordelen van de behandeling, maar vaak wel de nadelen. Gepersonaliseerde zorg is het antwoord op deze misfit.

Aanpassingen organisaties

De whitepaper ‘Gepersonaliseerde Zorg: vanzelfsprekend! van het genootschap gaat uitvoerig in op wat daarvoor nodig is en welke aanpassingen binnen organisaties nodig zijn. Hoe zorg je dat een team tegen deze taak is opgewassen en hoe maken we dat we flexibel zijn in de tijd die we besteden en de behandelmogelijkheden die we bieden?”

Bekostiging 

Ziekenhuizen hebben volgens het genootschap al goede mogelijkheden om hier met interne bekostiging en stimulering op in te spelen. Deze moeten niettemin verder vergroot worden door beroepsgroepen, verzekeraars en overheid.

Download hier de whitepaper

 

 

Deel

Meer over

Waardegedreven zorg,
artikel
WHO: Grote Vier veroorzaken miljoenensterfte
Lees meer
artikel
Zorg Enablers: GenAI kan zorg revolutioneren
Lees meer
artikel
Activistische huisartsen belonen medisch specialist voor samenwerking
Lees meer
artikel
Patiëntenpanels laten stem van patiënt meetellen
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in