Capido helpt bij zoektocht naar ware liefde

Sebas Eikholt Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Volop activiteiten op VeineDAGEN
Lees meer

Daten met een beperking hoeft geen probleem te zijn. Inmiddels maken meer dan 15.000 Nederlandse en Vlaamse mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking gebruik van Capido. 

De naam Capido is een samenvoeging van de woorden cupido en handicap. Het datingplatform werd in 2016 opgericht door Erwin Oudshoorn. Hij is geboren met een lymfatische malformatie. Door deze afwijking kan Oudshoorn moeilijk praten en ziet hij er bijzonder uit. Maar dat dat wil niet zeggen dat daten onmogelijk is.

Beperkingen van datingapps

Helaas ervaren mensen zoals Oudshoorn de beperkingen van populaire datingapps. Hij probeerde in het verleden via de gangbare kanalen te daten en had vaak leuke gesprekken met anderen. Toch bleef het bij een oppervlakkige chat. Zodra hij een foto stuurde, werd hij afgewezen.

Daarom nam hij het heft in eigen handen en bouwde hij zijn eigen datingsite. Inmiddels maken meer dan 15.000 Nederlandse en Vlaamse lichamelijke en verstandelijke gehandicapten gebruik van Capido, net als mensen met autisme.

Iedereen is volgens Oudshoorn welkom. “Het is niet zo dat mensen met een beperking alleen mogen daten met gelijkgestemden. Wel hebben mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking vaak meer begrip voor elkaars situatie en ontmoeten ze elkaar nu op een laagdrempelige manier, zonder vooroordelen.”

Het datingplatform

Capido is te gebruiken op de computer en te downloaden als app voor op de smartphone. De app werkt op dezelfde manier als andere datingapps, zoals Tinder en Bumble. Gebruikers maken een profiel, inclusief foto(s) en een pakkende tekst. Vervolgens kunnen ze via een handige zoekfunctie leuke singles in de buurt vinden. Profielen worden overzichtelijk weergegeven. Elke dag mogen gebruikers vijf gratis berichten versturen naar hun potentiële date.

Om onbeperkt te chatten, is een betaalde premium beschikbaar. Daarmee zie je ook alvast wie jou leuk vindt. Naast het daten worden ook handige tips gegeven in de vorm van blogs en video’s. Die geven meer informatie over bijvoorbeeld het aanmelden, inloggen, opzeggen en andere functies op het platform.

Hulp bij het daten

Oudshoorn merkte dat de gebruikers het lastig vonden om een gesprek te starten of op gang te houden. Daarom bracht hij zijn eigen datingkaartspel Gespreksstarters op de markt. Dit fysieke kaartspel in pocketformaat bestaat uit ruim vijftig vragen die je kunt stellen tijdens een date.

Wie zich echt wil voorbereiden op het online daten, kan via de website Gespreksstarters diverse online cursussen volgen om de  communicatievaardigheden te verbeteren.

Capido neemt ook in 2024 deel aan VeineDAGEN

Deel

artikel
‘Nog beter zorgen voor alle ouderen’
Lees meer
artikel
Ron Blaauw: ‘Ik ga echt geen klei eten’
Lees meer
artikel
‘Leefstijl moet integraal onderdeel zijn van reguliere zorg’
Lees meer
artikel
Hugo Kennis: ‘Avocado’s en soja zijn geen oplossing’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in