Pepper podcast: Tired of Cancer als maatje voor kankerpatiënten

Philip van de Poel Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Podcast Pepper geeft ondernemers flinke dosis energie
Lees meer

Kanker wordt in toenemende mate een chronische ziekte. Patiënten krijgen daardoor steeds nadrukkelijker te maken met secundaire klachten. Vermoeidheid is er zo eentje. Als ‘digitaal maatje’ geeft de app Tired of Cancer mensen met kanker grip op klachten als deze.  

“Vermoeidheid bij kanker is een enorm thema”, vertelt Door Vonk, mede-initiatiefnemer van Tired of Cancer, in de podcast Pepper, live opgenomen tijdens de laatste editie van Zorg & ict.  “80 Procent van alle patiënten heeft daar in het eerste jaar van de ziekte last van. Wel 30 procent heeft dat nog jarenlang.”

Pionieren

Dus besloten Vonk en psycholoog Bram Kuiper hier ruim tien jaar geleden wat aan te doen. Beiden waren op dat moment werkzaam bij het Helen Dowling Instituut, dat gespecialiseerd is in psychologische zorg bij kanker. De eerste jaren was het flink pionieren, want, zo legt Vink uit, “toen wij begonnen was er helemaal geen digitale therapiewereld”. Inmiddels staat de app te boek als klinisch bewezen hulpmiddel en mogen artsen het gebruik voorschrijven. In totaal telt de app zo’n 40.000 gebruikers.

“Mensen met kanker voelen zich vaak verlaten. Het eerste wat we horen is: eindelijk voel ik me begrepen”, verklaart Vonk het succes van de app. “De app laat zien: ik ben niet alleen én ik kan er wat aan doen. Erkenning en begrip zijn de belangrijkste ingangen.”

Psychische issues

Achter het kernthema ‘vermoeidheid’ schuilt nog een hele rits psychische issues, zoals angst, omgaan met grenzen en werkstress. “Mensen met kanker hebben nieuwe grenzen te ontdekken”, aldus Vonk. “Je bent niet meer de persoon van voor de ziekte. Ze hebben ook veel vragen, zoals: wat gebeurt er met mijn kinderen, komt de ziekte terug? Werk is een ander groot thema. Als mensen terugkeren na behandeling vinden collega’s het de eerste paar weken prima als je om drie uur naar huis wilt. Maar als iedereen na verloop van tijd tot over zijn oren in het werk zit gaat dat begrip teloor.”

Tired of Cancer adresseert al deze aspecten van omgaan met kanker. En dat op een gebruiksvriendelijke manier. Vonk: “Je hoeft er niet dagelijks uren mee bezig te zijn. Bij gebruik van drie keer twintig minuten per week levert de app al aantoonbaar resultaat op.”

Vaste plaats

Dit effect is ook over de grens opgevallen. Tired of Cancer heeft de vleugels inmiddels uitgeslagen naar Duitsland en Argentinië. Japan, Frankrijk en Spanje volgen, als het aan Vonk ligt. Binnen Nederland verkennen de makers de mogelijkheden om de methode ook voor andere aandoeningen in te zetten, zoals burn out. “De crux is: wie gaat dat betalen?”, aldus Vonk. Voorlopig kunnen alle kankerpatiënten in Nederland de app gratis gebruiken dankzij financiële ondersteuning van IKNL, KWF en Kanker.nl. Maar liefst ziet Vonk voor de app “een vaste plaats in het Nederlandse zorgstelsel”.

Beluister de podcast

Deel

artikel
Thebe verdubbelt gebruik bewezen effectieve techniek
Lees meer
artikel
Ravijnjaar 2026: bereid je op tijd voor
Lees meer
artikel
Zorg zoekt naarstig naar vangrails voor AI
Lees meer
artikel
Google-topvrouw DeSalvo: ‘AI gaat niet iedere ziekte genezen’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in