SHC helpt startende zorgondernemers

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Clear.bio: van start-up naar basisverzekering
Lees meer

De Sustainable Healthcare Challenge (SHC) wil young professionals helpen om te ondernemen in de zorg. Een goed idee hebben is de eerste stap, de grote uitdaging is aan tafel komen bij gebruikers en financiers.

Michel van Etten is sinds dit jaar voorzitter van SHC. “We richten ons op de jonge professionals in de laatste jaren van hun studie en jonge artsen. Ze hoeven nog  geen ondernemer te zijn. Ook wie een goed idee heeft en in de toekomst misschien wil gaan ondernemen, kan aanhaken. Die kan vast kennis opdoen en een netwerk opbouwen.”

“We helpen young professionals die een idee hebben om dat ook echt op de markt te gaan brengen. Dat doen we door ze in contact te brengen met de juiste personen en door het organiseren  van events en masterclasses. Waar we kunnen helpen, doen we dat.”

Duurzaam ondernemen

Het gaat daarbij, de naam zegt het al, om duurzaam ondernemen. Etten vindt het belangrijk om te benadrukken dat het om duurzaamheid in de brede zin gaat. “Je kunt denken  aan afvalverwerking of energiebesparing, maar bijvoorbeeld ook aan duurzame inzet van personeel of duurzame bedrijfsvoering.”

Laagdrempelig en gratis

“Bij ons kun je laagdrempelig en gratis terecht. Je stuurt een idee en zegt ‘hebben jullie nog iemand in jullie netwerk die kan helpen’. Misschien kun je dan aanhaken bij een startup traject waar we  coaching bieden. Alleen al iemand waar je mee kunt sparren kan soms al de doorslag geven. Dat vinden we superleuk.”

“Contact opnemen kost niets. Voor een startup-traject vragen we een kleine bijdrage van 50 euro. Puur om wat kosten te dekken. Op ons event tijdens de Dutch Health Week in juni 2023 zetten we weer starters in het zonnetje. En bekronen we de beste.”

Goed idee

De young professials die zich melden bij SHC merken dat het lastig is om aan tafel te komen bij gebruikers en financiers. “Je kunt een heel idee hebben, maar dan ben je er nog niet. Er zit een groot gat tussen iets moois in je hoofd hebben en het in de praktijk toepassen van dat idee. Pas als  je het ergens mag proberen, kun je pas  zien of het echt een goed idee is. “

Financiën is een barrière, maar ook ontbreekt vaak het lef om iets te proberen. “Een idee moet eerst bewezen zijn en de kosten moeten duidelijk zijn. Maar als je niet de kans krijgt om iets uit te proberen, kom je daar niet.”

Onderzoek

Wat zijn de determinanten die bepalen of een idee wel of niet faalt? SHC is bezig met een onderzoek om die te bepalen. “De uitkomsten verwachten we in Q2 van 2023. Daar kunnen we voor de toekomst weer van leren.”

Deel

artikel
Gepaste zorg is soms kwestie van ‘gewoon stoppen’
Lees meer
artikel
International Forum on Quality and Safety in Healthcare komt naar Utrecht
Lees meer
artikel
Zorgverzekeraar steekt zes miljoen in zorginvesteringsfonds
Lees meer
artikel
mAxInsights geeft inzicht in buitenlandse markten
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in