‘Thuismonitoring bij IVF veilig en succesvol’

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Centraal monitoren verbetert zorg op afstand
Lees meer

Thuismonitoring van de eisprong voorafgaand aan het plaatsen van ingevroren embryo’s tijdens een IVF-traject werkt even goed als ziekenhuiscontroles om het beste moment te bepalen. Dit scheelt vrouwen ongeveer drie ziekenhuisbezoeken. En het legt aanzienlijk minder belasting op de ziekenhuisfaciliteiten.

Onderzoeker Tjitske Zaat van Amsterdam UMC: “Monitoring van de eisprong thuis betekent één keer naar het ziekenhuis voor het plaatsen van deze embryo’s in plaats van drie tot vier keer bij ziekenhuismonitoring. Dat is duurzamer en verlaagt de kosten van de behandeling tot 80 procent.  De studie is deze week gepubliceerd in the Lancet.

Bij een regelmatige cyclus van een vrouw heeft het plaatsen van embryo’s in de natuurlijke cyclus de voorkeur. Het is dan onnodig om hen langdurig met medicatie te behandelen. Medicatie verhoogt bovendien het risico op complicaties in de zwangerschap. Als er geen regelmatige cyclus is, wordt een kunstmatige cyclus gecreëerd.

Verschil in zwangerschapskansen

Om vruchtbaarheidsbehandelingen te optimaliseren, hebben onderzoekers van Amsterdam UMC en het Jeroen Bosch ziekenhuis de Antarctica-2 studie opgezet met 23 ziekenhuizen in Nederland. Deze studie onderzocht of er een verschil was in zwangerschapskansen tussen thuismonitoring en ziekenhuismonitoring. In totaal namen 1.464 vrouwen deel aan deze studie. 732 vrouwen ondergingen thuismonitoring van de eisprong en bij de andere 732 vrouwen werd de eisprong in het ziekenhuis gemonitord.

Implicaties wereldwijd

Uit analyse van de studiegegevens blijkt nu dat thuismonitoring het net zo goed doet als ziekenhuismonitoring bij het plaatsen van ingevroren embryo’s bij vrouwen in de natuurlijke cyclus. Er is sprake van hetzelfde resultaat qua zwangerschapsresultaten en baby’s geboren.

De uitkomsten van dit onderzoek hebben implicaties voor alle ivf behandelingen wereldwijd. “Er zijn grote voordelen als het gaat om duurzaamheid wanneer vrouwen het grootste deel van deze behandeling vanuit huis kunnen doen. Ze maken zo veel minder reisbewegingen, wat het milieu spaart.”

Deel

Meer over

Zorg op afstand,
artikel
AI in ziekenhuizen krijgt flinke impuls
Lees meer
artikel
Zorg Enablers: innovatie relevanter dan ooit
Lees meer
artikel
Earhelp: kostenefficiënte hoorzorg op afstand
Lees meer
artikel
Pepper bevraagt winnaars Nationale Zorginnovatieprijs
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in