Toer over beursvloer Zorg & ICT: ‘Meer tijd voor de patiënt’

Pieter Verbeek Auteur
Lees meer

Minder administratieve lasten voor de zorgprofessional en meer tijd voor persoonlijke aandacht voor de patiënt. Dat is waar de meeste bedrijven op  Zorg & ICT aan werken, zo blijkt uit een rondje over de beursvloer.

Geen administratieve lasten

Health Cloud Initiative (HCI) gaat meteen voor het hoogste doel. “We willen uiteindelijk dat 100 procent van de tijd van een zorgprofessional voor de zorg beschikbaar is”, licht Pim van der Gulik toe. “Nu is een zorgprofessional 30 procent van de tijd kwijt aan administratie, terwijl de druk op de zorg juist steeds groter wordt. Dat vinden wij te veel. Door de administratieve lasten te verminderen, hopen wij dat zorgprofessionals meer tijd kunnen besteden aan werk waar ze goed in zijn en waar ze energie van krijgen: zorg verlenen.”

De unieke propositie van de slimme software van het platform Health Cloud Initiative (HCI) is volgens Van Gulik dat het verschillende softwarelabels voor de GGZ en paramedische zorg integraal aan elkaar koppelt, zoals een EPD als CRS, en platforms als Uw Zorg Online en Quli. “Die sluiten naadloos op elkaar aan. Door gebruik te maken van de nieuwste technieken als AI en door het ontwikkelen van zorg-ontlastende diensten kunnen we zorgen dat de professionals hun tijd kunnen besteden.”

ICT als water uit de kraan

Cloud Service Partner RAM Infotechnology wil zorgprofessionals de ICT laten ervaren als water uit de kraan, vertelt Pieter Verdult, accountmanager care. “We leveren de werkplek van de zorgmedewerkers, denk aan het netwerk en technisch applicatiebeheer.”

Dat doet het IT-bedrijf door vanuit het eigen datacenter private en publieke clouddiensten te leveren. Volledig op maat voor hosting en beheer van applicaties, mobiele werkplekken en netwerken.

RAM-IT werkt voor verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg, de GGD, jeugdzorg en ouderenzorg. Ook ziekenhuizen en laboratoria worden bediend met de IT-ondersteuning. “We regelen het hele denkwerk voor de zorgmedewerker, inclusief de beveiliging”, legt Verdult uit. “Zo kan deze zich meer focussen op het werk als zorgprofessional.”

Woonzorgtechnologie

De woonzorgtechnologie van Cinnovate draagt bij aan de zelfredzaamheid van cliënten en maakt tegelijk het werk voor zorgprofessionals in de ouderen- en gehandicaptenzorg leuker, makkelijker en veiliger. Armeringen en sensoren, zoals verpleegoproep- of een personenalarmsystemen, domotica en smart sensoring worden allemaal via één app bijgehouden, licht Sietse Dugour toe.

“Zo zorgen we ervoor dat de juiste informatie bij de juiste medewerker terechtkomt via systemen van andere leveranciers. Daarmee bieden we meer zelfstandigheid aan cliënten. Als je veiligheid en domotica goed regelt kunnen ze bijvoorbeeld langer zelfstandig blijven wonen, intramuraal of extramuraal. Het verhoogt de eigenwaarde van de patiënt. Ook maakt dit het werk van de zorgmedewerker minder belastend.”

“Als ’s nachts bijvoorbeeld een bewoner uit bed gaat, krijg je daarover een melding. Je hoeft niet per se de beelden te zien, maar krijgt de data uit de sensoren. Dit alarmeren scheelt nogal wat nachtrondes, aldus Dugour. “Het maakt het werk efficiënter en makkelijker en geeft de zorgprofessional meer tijd voor persoonlijke aandacht.”

Cinnovate werkt daarvoor samen met verschillende partners. Sinds kort heeft het bedrijf met Xelion de dienstverlening geïntegreerd. Waar een medewerker voorheen meerdere apps moest gebruiken om verschillende systemen bij te houden, kan dat nu met één app. Dugour: “Dankzij een nieuwe open API kan elke leverancier inloggen. We werken zodoende al met 25 integratiepartners samen,. Hierdoor komt de informatie terecht bij de juiste zorgmedewerker.”

Merkonafhankelijk werken

Een merkonafhankelijk softwareplatform voor alarmering en communicatie is ook wat IQ Messenger de zorgprofessional te bieden heeft, vertelt Femmy Reijnders. “Alle merken hebben een eigen protocol. Een melding kan vaak bijvoorbeeld maar op één device of app worden ontvangen. Wij spreken alle talen, daarom maakt het bij ons niet uit op welk systeem je werkt. We kunnen het koppelen. Zo zijn we continu alarmeringsprocessen aan het verbeteren vanuit het perspectief van bestuurders, medewerkers en in de zorg ook patiënten en cliënten.”

Met applicaties als de Graphical Event Assignment, een gebruiksvriendelijke applicatie voor alarmtoewijzing, en de Switcher, die je helpt schakelen tussen systemen maakt IQ Messenger het leven van de zorgprofessional makkelijker. Reijnders: “Die hoeft niet meer met verschillende devices in de hand rond te lopen en te switchen tussen de verschillende meldingen.”

Exoskelet

Een heel ander soort product en dienstverlening presenteert Micha Paalman van Yumen Bionics. Hij staat op Zorg & ICT bij T-Mobile met zijn ontwerp voor een exoskelet voor patiënten met de spierziekte Duchenne. Het bedrijf is opgericht door de patiëntenorganisatie Duchenne Parents Project. Het wil kinderen met deze spierziekte hun armbeweging teruggeven op een natuurlijke manier. In samenwerking met artsen, families, onderzoekers en kinderen met Duchenne zelf, ontwikkelde hij een arm-exoskelet.

Dankzij de elastieken kunnen de kinderen er zelf mee bewegen en juist dingen doen die verder gaan dan de noodzakelijke dagelijkse bewegingen, vertelt Paalman. Ze kunnen bijvoorbeeld pingpongen en pianospelen. Een bewegingssensor in het exoskelet zorgt dat de kinderen altijd mobiel blijven en precies weten hoeveel ze kunnen bewegen zonder hun spieren kapot te maken. Het geeft daarnaast de zorgverleners inzicht in hun energielevel en maakt zorg op afstand mogelijk. “Dit geeft de eigen regie op je beweging weer terug”, stelt Paalman.

Voor het sensorsysteem kreeg hij ondersteuning van T-Mobile. Inmiddels heeft hij ook van een aantal zorgverzekeraars financiering toegezegd gekregen. “Volgend jaar kunnen we het IOT Exoskelet gaan leveren. Onze ambitie is om nog verder te gaan. Bij spierzwakte nemen de spieren alleen maar af. Daarom denken we aan exoskeletten met motoren, zodat kinderen ook dan kunnen blijven bewegen. Voor nu geven we je extra spieren en inzicht via sensoren.”

Deel

artikel
‘Gezondheid begint bij regeneratieve voeding’
Lees meer
artikel
Dutch Health Week trekt 55 duizend bezoekers
Lees meer
artikel
Placebo-effect: elk woord telt
Lees meer
artikel
‘Impact maken is belangrijk bij innovaties’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in