Toer over de beursvloer: Support

Sebas Eikholt Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Capido helpt bij zoektocht naar ware liefde
Lees meer

Wow! Waar gaan we beginnen?” Een groep meiden is direct onder de indruk van alle beursstands die vanaf de ingang van de Support beurs zichtbaar zijn.

De Support beurs viert dit jaar de twintigste editie. Het event staat in het teken van mensen met een bewegingsbeperking. Maar uiteraard zijn ook de gezinnen, mantelzorgers en zorgprofessionals welkom.

Dit jaar is het thema: Ik kan… spelen, wonen, reizen, recreëren, leren, werken en sporten. Tijd dus om de beurs te verkennen. Wat opvalt is dat je overvallen wordt met beelden, geluiden, kleuren en enthousiaste medewerkers die meer willen uitleggen over hun product, dienst of event.

Sammie leert spreken

De beursstand van rdgKompagne toont dynamische hulpmiddelen en kant-en-klare vocabulaires voor zorgbehoevende kinderen en volwassenen. De hulpmiddelen worden vol enthousiasme gedemonstreerd en er volgt een interessante uitleg over Sammie.

Dit is een digitale kindervocabulaire voor op de iPad van TouchToTell. Sammie leert kinderen met een ernstige spraak- en taalstoornis woorden en zinnen te formuleren op basis van knoppen met unieke illustraties. Het kind tikt steeds afzonderlijk op een knop en het apparaat spreekt het woord uit. Het is een ideaal instrument voor kinderen die problemen hebben met praten en zich toch willen uitdrukken.

Een hond kan de was doen

We zien in de verte een hond die een wasmachine opendoet en de was eruit haalt. Het blijkt om hond Patrick te gaan, die Viola Baas vergezelt. Hulphond Nederland laat op deze beursstand zien hoe honden ondersteuning bieden aan mensen met een fysieke beperking. De hulphonden worden ook ingezet bij dier-ondersteunende therapieën voor mensen met een trauma, ontwikkelstoornis of ander psychisch probleem.

Silent Disco

Vanuit onze ooghoeken zien we een groep bezoekers vol enthousiasme dansen met koptelefoons op. Zodra we de beursstand van Disco Zonder Drempels bereiken, krijgen we direct een koptelefoon op ons hoofd gezet. Het gaat hier om een Silent Disco evenement. We voegen ons bij de dansende bezoekers en genieten van de dance-nummers die door de aanwezige DJ aan elkaar zijn gemixt.

Er wordt ons verteld dat de organisatie zich tot doel stelt om het uitgaansleven voor mensen met een beperking te bevorderen. Want mensen met een beperking kunnen en willen ook feesten.

Zitskiën op een piste

We vervolgen onze weg en naderen een kunstpiste waar een vrouw probeert te zitskiën met hulp van een instructeur. Het event is mogelijk gemaakt door De Vereniging van Gehandicapte Wintersporters en de Mentelity Foundation (opgezet door Bibian Mentel). Zo worden kinderen en volwassenen met een beperking gemotiveerd om in beweging te komen. De activiteit helpt om de eerste stap te zetten naar wellicht een leuke wintersportvakantie.

Of je nu in een rolstoel zit of niet, in fe omgeving van de piste zijn ook andere leuke sportactiviteiten te vinden. Zo is er een parcours om te skaten, speciaal bedoeld voor mensen met een prothese. De bezoekers zijn onder de indruk van één van de aanwezige instructeurs. Ondanks zijn prothese skate hij vloeiend en zonder angst over het parcours.

In de buurt is een groot sportveld. Daar worden speciale clinics gegeven, zoals rolstoeltennis, goalball en zitvolleybal. Er is tevens een uitdagend parcours opgezet, speciaal voor mensen in een rolstoel die hun skills willen verbeteren. Iets wat nodig is om beter te anticiperen op de onverwachte obstakels in het dagelijkse leven.

Denk in oplossingen, niet in beperkingen

Het valt op dat iedereen op de Support beurs vol enthousiasme uitleg geeft over alle leuke activiteiten en apparaten die beschikbaar zijn. Er is genoeg te doen. Continu laten we ons verrassen. Er wordt ons meerdere malen verteld dat onnodig de nadruk wordt gelegd op het fenomeen ‘mensen met een beperking’. Activiteiten zoals het zitskiën, dansen, skateboarden en rolstoeltennissen laten juist zien dat het niet nodig is om steeds de nadruk te leggen op een beperking. Niks is onmogelijk en zoveel verschillen we ook weer niet van elkaar. En dat wordt op een prachtige wijze duidelijk gemaakt op de Support beurs.

Deel

artikel
Geluk in Beweging biedt revalidant nieuwe kans
Lees meer
artikel
Rick Brink: ‘Inclusieve samenleving begint bij kinderen’
Lees meer
artikel
Gamen is voor iedereen
Lees meer
artikel
HandicapNL maakt festivals voor iedereen toegankelijk
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in