Vuelta zorgpeloton: voor wie wél van fietsen weet

Philip van de Poel Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Vuelta: fiets mee met het zorgpeloton
Lees meer

De Dutch Health Hub heeft ‘bewegen’ hoog in het vaandel. Om die reden brengen we op zondag 14 augustus een sectorspecifiek zorgpeloton op de been voor de Vuelta Holanda-toertocht. Het zorgpeloton wordt aangevoerd door oud-wielrenner en aanjager Rob Harmeling.

Harmeling treedt tijdens de lopende editie van de Tour de France ook op als vaste tafelgast bij het NOS-programma ‘De Avondetappe’. In de uitzending van 13 juli zag hij zich geflankeerd door auteur en ‘druktemaker’ Marcel van Roosmalen. Zijn volgens sommigen badinerende commentaar leidde tot een stroom reacties op de socials.

Mompelende voordracht

Hoewel er op zijn uiteenzetting als wieleranalist wel iets valt af te dingen, wil de Dutch Health Hub de Droogkloot des Vaderlands graag eren met een korte pastiche. Diens kenmerkende monotone voordracht moet de lezer er zelf bij denken:

“Wat doet Marcel van Roosmalen bij de Avondetappe? Marcel van Roosmalen weet niets van fietsen. Marcel van Roosmalen is een roestige driewieler waar je niet eens je stiefkind op wilt laten rijden. Onbeschaamd jaagt hij langs het parcours op gratis fietspetjes en geeft zijn dochter daarvan de schuld.

Marcel van Roosmalen heeft een Babboe met dreinende kinderen. Marcel van Roosmalen heeft een kruiwagen vol slechte gedachtes. Marcel van Roosmalen is een oude bakfiets uit Wormer die niemand meer wil huren. Marcel van Roosmalen zou heel hard de berg af moeten gaan zonder remmen, zonder schijfremmen, zonder terugtraprem en zonder helm.

Marcel van Roosmalen is een grijsgedraaide plaat die in dezelfde groef blijft hangen. Marcel van Roosmalen denkt dat Vitesse een voetbalclub is en dat wielrenners te dom zijn voor een plan. Zelf is hij zo zuur dat hij dwars door de spiegelbril van de renner diens suikertekort kan zien.

Marcel van Roosmalen is stukjesschrijver van de kortste soort, maar hij wil ons wel laten weten dat ze opgeteld wel 900 pagina’s vullen. Zo’n dik boek heeft niemand in de Avondetappe ooit gezien! Fiets daar maar eens tegenop. Marcel van Roosmalen is voor de Nederlandse literatuur wat de derde bal is voor de wielrenner: pijnlijk, opgezwollen en overbodig…”

Voor wie -anders dan Van Roosmalen- wel van fietsen wil weten, maakt de Dutch Health Hub graag een plek vrij in het Vuelta zorgpeloton. “Samen bewegen verbindt”, zegt aanjager Harmeling over het initiatief.

Energietank vol gooien

“Als je in een groep fietst, vallen ego’s en posities weg. Je raakt aan de klets en gaat anders naar de dingen kijken. Het doet zoveel met je mentale gesteldheid. In de zorg valt de ene na de andere werknemer uit met een burn out. Fietsen is een fantastische manier om de energietank vol te gooien.”

Voor meer informatie, zie Vuelta: fiets mee met het zorgpeloton. Bij vragen, mail: redactie@dutchhealthhub.nl

Deel

artikel
Dutch Health Week: week vol gezondheid en zorg
Lees meer
artikel
Pharos organiseert week van de gezondheidsverschillen
Lees meer
artikel
‘Leefstijl verdient plaats in kindergeneeskunde’
Lees meer
artikel
Sabine Uitslag: ‘Eten mag een beleving zijn’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in