Ziekenhuizen starten gebruikersonderzoek met PGO’s

Gastauteur Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Nicole Blijlevens: ‘Ik wil het leven van de patiënt ontmedicaliseren’
Lees meer

“Wij geloven dat de toekomst van de zorg in de regio ligt. Ketenzorg is namelijk heel vaak regionaal. Digitale toepassingen moeten daarbij aansluiten. Dat geldt dus ook voor persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s).”

Door: Patiëntenfederatie Nederland

Dat zegt Herbert Bolier van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Samen met het Rivas Ziekenhuis in Gorinchem is een gebruikersonderzoek gestart voor deelname aan PGO’s. Dit zijn websites en apps waarmee een zorgconsument online medische gegevens kan verzamelen. Inmiddels zijn vrijwel alle Nederlandse huisartsen via hun HIS aangesloten. Dit betekent dat patiënten van deze huisartsen een kopie van hun dossier in hun PGO kunnen plaatsen. Inmiddels sluiten ook ggz-instellingen, zelfstandige klinieken en ziekenhuizen zich aan.

Pionieren

De pilot van Albert Schweitzer en Rivas past hierbij, vertelt Herbert Bolier. “Een goed overzicht van al jouw medische gegevens, waarover jij de regie voert, daar geloven wij in. Inmiddels doen zo’n driehonderd patiënten mee met de pilot. Er is dus behoorlijk wat belangstelling. Dat is ook wel te begrijpen. Want vooral als je een chronische ziekte hebt, valt er met zo’n PGO heel veel te winnen.’

In de praktijk is het pionieren, mede vanwege de nog niet volledige aansluiting van de ziekenhuizen. “We zien dat de PGO’s zelf nog volop in ontwikkeling zijn. En dat de meeste patiënten nog niet weten wat een PGO is en kan. De belofte van een PGO is groot. Een kopie van je medisch dossier bij de huisarts is vaak al naar een PGO te uploaden. Dat is natuurlijk heel belangrijk in de ketenzorg. Voor de ziekenhuizen zijn we nog aan het uitzoeken hoe dat het beste kan worden ingericht. De input van al die patiënten is dan ook zeer waardevol.”

Kiezen voor een PGO

Een punt van aandacht is ook de keuze van een PGO. Er zijn er veel op de markt, die variëren in opzet, aankleding en aandachtsgebieden. “Als ziekenhuis maken we hier vooralsnog geen keuze in. De enige voorwaarde is dat de PGO voldoet aan de MedMij-standaarden voor veilige uitwisseling van medische gegevens. Overigens heeft de Patiëntenfederatie, de initiatiefnemer van de PGO’s, hiervoor een handige keuzehulp ontwikkeld.”

Eerste reacties van deelnemers

Deelnemers aan de pilot noemen als voordelen ‘alle info bij elkaar is wel handig’ en ‘lijkt me handig voor mezelf, maar ook wanneer je een arts bezoekt’. Maar ze zien niet altijd de meerwaarde ten opzichte van het patiëntportaal.  ‘Nu is nog beperkt wat je kan uploaden qua medische info’ en ‘Het patiëntportaal laat meer en gestructureerde gegevens zien.’ Binnenkort wordt de uitslag van een onderzoek over de pilot verwacht.

Toekomstig succes

Herbert Bolier wil nog niet op de resultaten van het onderzoek vooruitlopen, maar hij geeft wel aan dat hij positieve resultaten verwacht. “PGO’s zijn van belang voor zaken als ketenzorg, eigen regie van de patiënt en samen beslissen. Ze voorzien absoluut in een behoefte.  De ontwikkelaars, de NVZ, het ministerie van VWS en andere betrokken organisaties zijn daarom hard bezig dit van de grond te krijgen. Dat dat in de praktijk even duurt, is begrijpelijk en dat hoeft ook geen probleem te zijn. En we zijn blij dat we aan dat toekomstige succes van de PGO’s nu al een bijdrage kunnen leveren.”

Heb je vragen over PGO’s? Patiëntenfederatie Nederland, initiatiefnemer van PGO.nl, is tijdens de Zorg&ICT beurs elke dag te vinden in de stand van MedMij.

Deel

Meer over

Databeschikbaarheid,
artikel
Nictiz schrijft strategie API’s voor betere gegevensuitwisseling
Lees meer
artikel
Digital first huisartsenpraktijk maakt zorg toekomstbestendig
Lees meer
artikel
Informatieveiligheid: niet weten maar doen
Lees meer
artikel
David Tom: ‘Zorg schreeuwt om eigen dataprofessionals’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in