Zorginnovatie: samenwerken met investeringsfondsen

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Liduina Hammer: ‘De ROM gaat voor de lange relaties’
Lees meer

Op zoek naar geld voor je zorginnovatie? En ben je niet bang voor een extra kapitein aan het roer? Dan kan een investeringsfonds uitkomst bieden. Hoe werkt zo’n fonds en hoe kom je binnen?  

Veel startende zorgondernemers kloppen bij de zorgverzekeraar aan voor financiering. Tijdens het vorige, drukbezochte, symposium, op 30 maart, bleek al dat dat niet de weg is. De zorgverzekeraar kan weliswaar een belangrijke partner zijn, maar daar begint het niet.

Investeringsfondsen

Maar waar dan wel? Er zijn in Nederland tal van grotere en kleinere investeringsfondsen die hun vermogen investeren in specifieke doelen. Een deel ervan richt zich op zorginnovatie. Dus met een doortimmerd businessplan kun je daar aankloppen.

Sterke partner

Douwe Jippes is founder en managing director van investeringsfonds Healthy.Capital. Hij benadrukt dat een investeerder een sterke partner kan zijn. Maar dat die ook een stem moet krijgen.

Jippes: “Het is een bepalende factor hoe je het bedrijf aanstuurt en welke keuzes daaraan gekoppeld zijn. Ben je bereid de stap te zetten en eigenaarschap te delen en een positief kritische stem aan boord te halen? Dan kun je denken aan een investeringsfonds. Het woord dat je als ondernemer dan vaak zult horen, is ‘focus’.”

Provepoints

Een andere spreker is Piet-Hein van Dam. Hij heeft met Clear.bio de nodige ervaring opgedaan met investeerders. Zijn tip: “Het allermooiste is iemand in je investeerderskring die het spelletje ook begrijpt. Die kan je dan helpen bij het binnenhalen van meer fondsen.”

Een andere tip zijn de provepoints. “Maak duidelijk waar je staat in het traject en waar al vinkjes gezet kunnen worden. Niet omdat je het zelf stoer vindt, maar omdat investeerders er waarde aan hechten. Sommige dingen kosten ons niet veel tijd, maar zijn voor investeerders waanzinnig belangrijk. Het kost bijvoorbeeld heel veel tijd om de CE-markering van je medische hulpmiddel te krijgen. Het contract tekenen is zo gebeurd, maar dat is wel doorslaggevend. Communiceer die dus duidelijk.”

 

Deel

artikel
Utrecht ‘hart van de zorg’ tijdens Dutch Health Week
Lees meer
artikel
Douwe Jippes: ‘Zorgondernemers kennen rol verzekeraar niet’
Lees meer
artikel
Structurele financiering zorginnovaties: help talent groeien
Lees meer
artikel
Machiel Oskam: ‘Doeltreffend innoveren dankzij UX-design’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in