Zorginnovatie: tips voor startende ondernemers

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Zes tips om je innovatievermogen te versterken
Lees meer

Het valt niet mee om met een nieuw product door te dringen op de zorgmarkt. Tips voor startende ondernemers van drie ervaren collega’s die erin slaagden hun product op de markt te krijgen. En zo ondanks het lastige innovatieklimaat de zorg een beetje beter te maken. 

Tip 1. Werk intensief samen met de gebruiker

Rutger van Merkerk van Prolira bracht de Deltascan op de markt voor patiënten met een verhoogd risico op delirium. Van Merkerk: “De DeltaScan is ontstaan vanuit een behoefte in het UMC Utrecht. We zitten heel dicht tegen hen aan. In onze productontwikkeling valideren we constant met hen, maar ook met andere klinieken. Zo weten we zeker dat we iets maken waar behoefte aan is. En we hebben zo snel mogelijk geprobeerd een eindproduct te ontwikkelen om studies mee te doen. Dat is mijn tip. Want daar wordt je uiteindelijke product veel beter van.”

Lees het succesverhaal van Rutger van Merkerk

Tip 2. Blijf niet hangen achter de tekentafel

Manometric is de startup van Pieter Smakman en Robin Jones. Als je het tenminste nog een startup mag noemen, want veel patiënten, artsen en zorgverzekeraars zijn al overtuigd van de disruptieve 3D-technologie voor op maat gemaakte handbraces en vingersplits. Maar als startup krijg je niet zomaar voet aan de grond. Het lukte Smakman en Jones wel omdat ze niet achter de tekentafel zijn blijven hangen. De tip van Pieter Smakman: “Je moet erop uit en snel schakelen. Als je denkt dat je een goed idee hebt, zijn er waarschijnlijk nog honderd mensen met hetzelfde idee en al meerdere bedrijven die verder zijn dan jij. Dat gold voor de boekdrukkunst en het gold ook voor ons.”

Lees het succesverhaal van Pieter Smakman

Tip 3. Ga voor subsidies

CEO Jan Hunik van ATRO Medical wist de Trammpolin meniscusprothese langs de hindernisbaan van financieringsrondes en medische registraties te krijgen. Nog niet alle hordes zijn genomen, maar hij heeft er al wat heel wat gehad.  Zijn tip:  “Als je net komt kijken en genoeg hebt aan een bescheiden salaris, zou ik voor subsidies gaan in plaats van investeerders.  Wij hadden geen keuze want er was al een concept en we hadden veel geld nodig. Maar met investeerders geef je ook zeggenschap weg.”

Lees het succesverhaal van Jan Hunik

 

Deel

artikel
Thebe verdubbelt gebruik bewezen effectieve techniek
Lees meer
artikel
Ravijnjaar 2026: bereid je op tijd voor
Lees meer
artikel
Zorg zoekt naarstig naar vangrails voor AI
Lees meer
artikel
Pepper podcast: Tired of Cancer als maatje voor kankerpatiënten
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in