Zorgverslimmer geeft AI terug aan professional

Philip van de Poel Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Digitale zorg: samen werken is samen sterker
Lees meer

Met één druk op de knop een actuele AI-analyse over de toestand van een cliënt te voorschijn toveren. Hoeveel tijd, ruimte en energie zou de zorgprofessional zo krijgen om sneller in te spelen op de behoeften en noden van de cliënt? ‘Zorgverslimmer’ Tenzinger maakt een en ander nu mogelijk door een dashboard gebaseerd op AI en DataScience direct te integreren in het elektronisch cliëntendossier (ECD).

“Hiermee geven we AI rechtstreeks terug aan de zorgprofessionals”, zegt Siep Kosse, directeur Marketing & Communicatie, ter onderstreping van het praktische gehalte van de innovatie. “In de gehandicaptenzorg, maar ook in de ggz bestrijken dossiers vaak een leven lang. Dat zijn enorme hoeveelheden data. Een behandelaar of begeleider heeft niet de tijd om meters archief terug te lezen. Maar met AI kun je zulke data met signaalwoorden in een oogwenk doorspitten.”

Functionaliteit

Toch was de praktische waarde van zulke AI-tools voor zorgprofessionals tot voorkort beperkt, omdat ECD, data tools en de bijhorende platforms veelal als losstaande applicaties fungeerden. Niet goed voor de functionaliteit en performance. En al helemaal niet gebruiksvriendelijk, aangezien zorgverleners daardoor gedwongen waren meerdere schermen tegelijkertijd te openen.

Naadloze overgang

Met het nieuwe geïntegreerde dashboard van Tenzinger, dat tijdens Zorg & ICT voor het eerst aan het publiek is gepresenteerd, is dit laatste niet langer nodig. Het ECD, het dataplatform van 6Gorilla’s en de AI-gestuurde applicaties gaan naadloos in elkaar over. Een primeur voor Nederland, en misschien wel wereldwijd, gelooft Kosse.

Signaleren

Met de AI-tools die nu aan het ECD zijn gekoppeld kunnen zorgverleners onder meer een sentiment-analyse uitvoeren. Die laat zien hoe een cliënt of bewoner zich door de tijd heen voelt. Een behandelaar kan zo zien of er signalen van probleemgedrag of van escalaties zijn en zo bijtijds ingrijpen.

Caseload

Ook is het mogelijk analyses te maken op basis van signaalwoorden en deze te verbinden met de uitgangspunten van Positieve Gezondheid. Als volgende stap denkt Tenzinger de functionaliteit te kunnen koppelen aan de caseload. Voor een regiebehandelaar die soms wel honderd cliënten moet beoordelen is het enorm tijdrovend en soms ondoenlijk om de actuele situatie van iedere cliënt accuraat in beeld te krijgen.

Voor zorgverleners die bang zijn dat algoritmes hun werk overnemen, heeft Kosse een geruststellende mededeling. “Het algoritme signaleert, maar geeft geen aanbevelingen of aanwijzingen. Het is puur aan de professional wat er met de informatie gebeurt. Hij of zij beslist op basis van eigen expertise en ervaring.”

 

Deel

artikel
‘Zorgverslimmer’ Tenzinger haakt aan bij Dutch Health Hub
Lees meer
artikel
Zorg & ICT: toer over de beursvloer
Lees meer
artikel
Verpleegkundige Florian van Hunnik zet EPD aan het werk
Lees meer
artikel
VIPP 5 helpt ziekenhuizen met gegevens delen
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in