Cerner CEO Feinberg: ‘Data delen is sleutel tot beter EPD’

Philip van de Poel
Philip van de Poel
08 maart 2022
3 min

Met het sluiten van een combine leken EPD-leverancier Cerner en techreus Oracle uit te zijn op een fikse herschikking van de markt voor ziekenhuisinformatiesystemen. Maar volgens Cerner-CEO David Feinberg kent de overname geen ander strategisch doel dan de informatievoorziening in de zorg te verbeteren: “De concurrentie is niet Epic, maar kanker.” En om díe concurrentie te verslaan, is data delen onmisbaar.

Feinberg trad op als één van de openingssprekers van het eerste ViVE Event (spreek uit: ‘faive’) in Miami. Met 5.000  bezoekers manifesteert het evenement zich nadrukkelijk als een potentiële concurrent van HIMSS. De jaarlijkse samenkomst van de Amerikaanse beroepsvereniging voor zorginformatiemanagers is met circa 35.000 bezoekers al jaren met afstand het grootste internationale IT-evenement in de zorg.

Morele plicht

Van concurrentie met andere EPD-leveranciers wil Feinberg in ieder geval niets weten, zo vertelde hij in Miami. Suggesties als zou de overname door Oracle voor bijna 30 miljard dollar vooral bedoeld zijn om het concurrent Epic moeilijk te maken, werden door Feinberg van tafel geveegd. “De concurrenten zijn niet Epic, Athena of Allscripts, maar diabetes, hartklachten, covid, kanker en de opiumcrisis. Als de grootste EPD-leverancier ter wereld hebben we de morele plicht om daar wat aan te doen.”

Gebruiksvriendelijkheid

In de praktijk betekent dit dat Cerner weg beweegt van het traditionele EPD. Ooit ontwikkeld als factureringsinstrument zijn er aan het EPD in de loop der jaren steeds meer functionaliteiten toegevoegd. Dit is de gebruiksvriendelijkheid niet ten goede gekomen, erkent Feinberg. “Ik zou willen dat Cerner de gebruiker nadrukkelijker als vertrekpunt had genomen. Wij hebben geen product geleverd waar mensen om staan te springen.”

Niveau omhoog

“Verpleegkundigen zijn de helft van hun tijd aan de computer gekluisterd. We moeten dus gebruikersgerichter worden. De verpleegkundige op de spoedeisende hulp, de dokter die virtuele poliklinische zorg levert en de casemanager die verantwoordelijk is voor veertig patiënten, daar gaan we ons op richten. Ik mag hopen dat de andere EPD-leveranciers dat ook gaan doen, want ik wil dat het niveau over de hele linie omhoog gaat. Dat zijn we verplicht aan de mensen in de frontlinie.”

Informatie delen

Een functioneel, gebruiksvriendelijk EPD is wat Feinberg betreft een EPD dat diverse soorten informatie kan samenbrengen, categoriseren en delen. “We zijn veel te gericht geweest op de acute zorg. Uiteindelijk is maar 20 procent van de uitkomsten terug te voeren op klinische interventies. Het zijn al die andere dingen, van postcode en genetische achtergrond tot toegang tot voedsel en vervoer, die de rest bepalen. Die informatie moeten we binnen halen, zodat de dokter een volledig beeld kan krijgen van de patiënt en zijn leven. Alleen zo kunnen we de belofte van het EPD waar maken.”

Magische instrumenten

Feinberg lijkt niet bang zijn ervaringen bij Google Health, waar hij bijna drie jaar leiding aan gaf, in te brengen bij Cerner. Hoe anders zijn herhaaldelijke verwijzingen naar Google-succesnummers op het gebied van machine learning en AI te verklaren?

Acuut nierfalen tot twee dagen voor een incident voorspellen? Met data kan het. Bijna een kwart meer covid-doden onder prozac-gebruikers? Alleen zichtbaar via data. “Dat hadden we allemaal nooit geweten als we data niet hadden samengebracht. Natuurlijk moet Cerner eerst het klinische deel op orde hebben, maar we moeten die bijna magische instrumenten voor AI en machine learning gemakkelijker toegankelijk maken. Laat professionals maar bekijken hoe ze deze het beste kunnen gebruiken. Maar één ding is zeker; we hebben het over voorspellende geneeskunde. Dat is een heel nieuw spel. Er zijn gewoon veel dingen die je pas gaat zien als je data samenbrengt.”

Persberichten

Plaats zelf je persbericht

Lees meer

Gerelateerde artikelen