Amsterdam UMC gaat werkstress aanpakken

Maaike Zweers Auteur
Lees meer

Amsterdam UMC ontwikkelt met een groot aantal partners een vernieuwende manier om stress aan te pakken en veerkracht te vergroten binnen organisaties.  

Het doel is om vroegtijdig stress te herkennen door stresssignalen vanuit het individu en de omgeving slim te meten en met  AI verantwoord samen te brengen. Omdat er veel stressdata bij elkaar gebracht moet worden, zijn onderzoekers uit de sociologie, het recht en de ethiek aangesloten.

Dialoog

Destress streeft er zo naar om stress proactief te detecteren waardoor een dialoog tussen werkgevers en werkenden tot stand komt. Uiteindelijk moet dit zorgen dat minder mensen uitvallen door stress. Organisaties zijn in staat om in een vroeg stadium te zorgen dat het goed gaat met hun werknemers en daarmee ook hun bedrijf.

Het initiatief van 10,8 miljoen euro wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en valt binnen het programma van de Nationale Wetenschapsagenda.

Verzuimkosten

Hoogeleraar Stress en Veerkracht Christiaan Vinkers van het Amsterdam UMC: “In een tijd waarin stressniveaus zowel op individueel als collectief niveau ongekende hoogtes bereiken, is Destress hard nodig. Er zijn nu jaarlijks 2,9 miljoen verzuimdagen door psychische oorzaken en meer dan een miljard euro verzuimkosten door stress.”

Bespreekbaar maken

Het aanpakken van stress en vergroten van veerkracht is voor veel bedrijven een uitdaging. Het bespreekbaar maken van stress is namelijk niet vanzelfsprekend. Signalen van stress worden ook vaak te laat herkend. En het is niet altijd duidelijk wie hiermee aan de slag moet. Bovendien komt stress niet alleen door het werk, maar vaak ook door iemands privésituatie.

Juist in een vroeg stadium is er voor organisatie en individu een groot belang om stress niet te laten escaleren en veerkracht te behouden. Destress mikt op een consistente wetenschappelijke basis met een aanpak die het perspectief van individu en organisatie verbindt en bovendien zorgt dat reacties op stresssignalen duurzaam en effectief zijn.

Veerkracht bevorderen

Vinkers: ”Met de lancering van Destress zetten we een belangrijke stap voorwaarts om stress aan te pakken en organisatorische en individuele veerkracht te bevorderen. Medewerkers vallen nu vaak onnodig uit door stress en problemen in de organisatie zijn het gevolg. Daar moeten we iets aan doen.”

Partners

Destress is een multidisciplinair consortium van experts die samen dit onderzoek gaan doen. Het consortium vertegenwoordigt een breed scala aan partners en universiteiten. Gedurende het project wordt ook ervaringskennis ingezet in samenwerking met MIND.

Deel

artikel
Wachtlijsten ggz: geef ernstige patiënten voorrang
Lees meer
artikel
VR en AR in de zorg: do’s en don’ts
Lees meer
artikel
Excursie over de beursvloer: inspiratie voor de ouderenzorg
Lees meer
artikel
BeterDichtbij schoolt zorgprofessionals in online communiceren
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in