Bellenblaas en koffiecups krijgen ouderen in beweging

Philip van de Poel Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Chat met je sigaret
Lees meer

Dure digitale hulpmiddelen om ouderen in beweging te krijgen? Niet nodig, bewijst bewegingsagoog Joël Kruisselbrink van WZH in Den Haag. Een flinke portie vindingrijkheid, huisvlijt, handigheid en wat eenvoudige materialen zijn genoeg. Kruisselbrinks laagdrempelige aanpak slaat aan getuige de duizenden views en reacties op social media.

Bellenblaas badminton, koffiecups jeu de boules, schuiftafeltennis, ring vissen… Joël Kruisselbrink heeft inmiddels een heel repertoire van even laagdrempelige als aanstekelijke bewegingsinterventies ontwikkeld.

Zijn videoposts op social media blijven niet onopgemerkt, getuige het recente commentaar van Alzheimer Nederland: “Bewegingsagoog Joël Kruisselbrink krijgt echt iedereen aan het bewegen. Zijn truc? Een activiteit vinden die lijkt op een hobby van vroeger.”

Rolletje tape

Hoe dat in de praktijk werkt laat Kruisselbrink zien met één van zijn nieuwste vondsten: boter, kaas en eieren XL! “Waarom op een papiertje als het ook groot op de grond kan?”, aldus Kruisselbrink. “Rolletje tape en een paar kartonnen bordjes! Meer heb je niet nodig om dit spel levendig te maken!”

Inspireren

“Het wisselt per locatie hoeveel materiaal we tot onze beschikking hebben”, verklaart Kruiselbrink zijn aanpak. “De ene heeft meer dan de andere. Daarom heb ik een aantal filmpjes opgenomen waarop te zien is hoe je bewoners prikkelt met weinig materiaal. Ik hoop hiermee collega’s te inspireren. Dit is aardig goed gelukt. Ik krijg ook veel reacties vanuit de kinderopvang, basisscholen en het speciaal voortgezet onderwijs.”

Ontmoeten is bewegen

Een kniesoor zal misschien monkelen over de therapeutische merites van Kruisselbrinks vondsten. Maar als ze al geen adequate bewegingsinterventies zijn, dan toveren ze in ieder geval een grote glimlach op ieders gezicht. Wat misschien nog wel belangrijker is; ze zorgen voor reuring en sociaal contact in een omgeving die daar niet altijd toe uitnodigt.

“Iedere zorginstelling zou eigenlijk een bewegingsruimte moeten hebben”, reageert gz-psycholoog Ine Eisinga op een LinkedIn-post van Kruisselbrink. “Niet alleen om te bewegen, maar ook om te ontmoeten.” Kruisselbrink: “Helemaal mee eens Ine Eisinga! Tijdens het ontmoeten komen mensen ook in beweging!” Ontmoeten is bewegen, en -zoals Kruisselbrink laat zien: bewegen is ontmoeten!

Deel

artikel
Yumen Bionics brengt Duchenne-patiënten in beweging
Lees meer
artikel
Heleen Lameijer vecht tegen desinformatie
Lees meer
artikel
‘Natuur op Recept’ krijgt eigen verwijstitel
Lees meer
artikel
Iris de Vries: ‘Gezondheid kent geen politieke kleur’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in