BeterDichtbij biedt heldere informatie voor longpatiënt CWZ

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Bertine Lahuis: ‘Overnemen good practices versnelt digitalisering’
Lees meer

Patiënten en zorgverleners van de polikliniek longziekten in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) Nijmegen gebruiken sinds een half jaar de BeterDichtbij app om direct contact met elkaar te kunnen hebben. In de app zijn nu ook korte tekenfilmpjes van Indiveo te vinden die een aandoening, onderzoek of behandeling eenvoudig uitleggen.

CWZ is naar eigen zeggen het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze middelen zo geïntegreerd inzet. Longfibrose patiënte Eveline Hendriks-Boonman en verpleegkundig consulent longziekten Jolanda van der Mee delen ervaringen en tips.

Hendriks-Boonman gebruikt de BeterDichtbij app sinds CWZ hiermee is gestart. “Ik vind het heel fijn dat ik hierdoor korte lijntjes heb met Jolanda. Als er wat is en ik wil iets vragen, hebben we vrijwel direct contact met elkaar. Dat kan op ieder moment en op elke plek. Zelfs laatst toen ik tijdens een paar dagen weg op de fiets wilde stappen. Dan beeldbellen we even voor kort overleg.”

Alle info bij de hand

‘Voordat de app er was, hadden we als verpleegkundig specialisten vaak voicemails’, vult Van der Mee aan. “Als ik er dan niet was, bleef het bericht soms liggen. Nu kan ik direct reageren, een vraag stellen of even beeldbellen. Bellen met beeld vind ik heel prettig, want de kleur en mimiek in iemands gezicht vind ik altijd een belangrijke graadmeter van hoe het met iemand gaat. Alle berichten die we via de app uitwisselen blijven bewaard en krijg ik ook in mijn mail. Dus ik heb op deze manier altijd de meest actuele informatie bij de hand.”

Meer flexibiliteit en tijd

Van der Mee kan door de inzet van digitale middelen zoals de BeterDichtbij app schuiven met consulttijden. “Dat geeft meer flexibiliteit. Sommige fysieke consulten maak ik langer, andere consulten vervang ik door digitaal contact. Dat kan een berichtje zijn, net zoals mensen (whats)appen met familie en vrienden. Maar ook beeldbellen, een goede vervanger voor fysieke controle-afspraken of telefonische consulten. Bovendien bespaart het patiënten tijd, kosten en energie, want ze hoeft niet naar het ziekenhuis.”

Gemakkelijk in gebruik

Hendriks vervolgt: “Ik vind dit stukje digitale zorg heel prettig en makkelijk in gebruik. Ik ben zelf mijn werkende leven receptioniste geweest. Dus ik ben ook gewend om met computers of andere digitale middelen om te gaan. Voor mensen die dat niet in de vingers hebben, kan ik me voorstellen dat het wat meer moeite kost om de app te gebruiken. Maar zorgverleners kunnen hierbij helpen door persoonlijk uitleg te geven en de eerste keer samen door de app heen te gaan.”

Niet doorschieten

Van der Mee: “Vóór de inzet van de app moet je iemand eerst goed leren kennen. Dat doe je door elkaar in het begin vooral fysiek in het ziekenhuis te zien. Bij de ene patiënt kun je vrij snel veel digitaal doen, bij de andere niet. Hierin moet je ook niet doorschieten. Het is mooi als digitale zorg past bij de patiënt en de fase van behandeling. Het geeft mij als zorgverlener ook ruimte en tijd. Maar iedere patiënt is anders en bij sommige mensen past digitaal communiceren niet. Dat is ook prima.”

Animaties

“We kijken als afdeling voortdurend hoe we de informatie kunnen verbeteren die patiënten nodig hebben of willen hebben. En hoe we deze informatie op de juiste momenten kunnen bieden en ervoor zorgen dat die informatie begrijpelijk is, ook voor patiënten die laaggeletterd zijn of die de Nederlandse taal niet (helemaal) machtig zijn. Sinds kort zetten we daarom bijvoorbeeld animaties in van Indiveo, onder meer bij patiënten met longkanker.”

Deel

artikel
Dick Veluwenkamp: ‘Iedere cliënt heeft recht op digitale zorg’
Lees meer
artikel
‘Standaardisatie cruciaal bij digitale gegevensuitwisseling’
Lees meer
artikel
André Rouvoet: ‘Grenzeloze databeschikbaarheid is gevaarlijk’
Lees meer
artikel
Nexus en RVC Medical IT gaan onder één vlag verder
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in