Computable Awards 2024: stem nu!

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Zorg is goed voor kwart Computable Awards
Lees meer

Ict-vaktitel Computable nomineerde tien zorgprojecten voor de Computable Awards 2024. Eén van deze tien volgt in november 2024 Neolook Solutions op als winnaar in de categorie Zorgproject. Bekijk de genomineerden en stem!

De stemmen van het publiek bepalen voor 50 procent de winnaar. De juryleden bepalen samen de andere 50 procent. De winnaar wordt bekendgemaakt op 27 november. Stemmen kan hier.

Achttien Computable-experts beoordeelden de 51 voordrachten in deze categorie en en kwamen met onderstaande genomineerden. Meer informatie over de weging is te vinden op Computable.nl.

1. Ai bepaalt tijdens operatie type hersentumor

UMC Utrecht en het Oncode Institute
Tijdens een operatie van een hersentumor kunnen chirurgen nu sneller bepalen om welke type hersentumor het gaat. Dankzij een deep learning-algoritme is dat tijdens de operatie al te bepalen.

2. AI- beeldherkenning in tbs-instelling

Pompekliniek en Pegamento
Tbs-kliniek De Pompekliniek heeft samen met Pegamento een pilot gedaan met de inzet van ai voor het verbeteren van de veiligheid. De nieuwe ai-beveiligingsoplossing maakt gebruik van beeldherkenning waarbij de kunstmatige intelligentie voortdurend videobeelden analyseert  om verdachte activiteiten of afwijkend gedrag waar te nemen.

3.  AKI-alert

Medisch Centrum Leeuwarden
Het Medisch Centrum Leeuwarden is een pilot gestart om vroegtijdig acute nierschade te diagnosticeren bij patiënten die opgenomen worden. De artsen krijgen vanuit het elektronisch patiëntendossier een zogenoemde acute kidney injury (AKI)-alert waarmee het risico op acute nierschade vroegtijdig te ontdekken is.

4. Cameratoezicht verpleegafdeling voorkomt complicaties

Catharina Ziekenhuis, TU Eindhoven en Fontys Hogescholen
Hart- of kankerpatiënten die na een ingreep van de intensive care of medium care-afdeling worden verplaatst om verder te herstellen op een verpleegafdeling, worden niet meer 24 uur per dag gemonitord. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven doet nu een proef met ‘slimme camera’s’ om ook op de verpleegafdeling patiënten te kunnen monitoren.

5. CircAdapt

Universiteit Maastricht en UMC Utrecht
Wetenschappers van Universiteit Maastricht en het UMC Utrecht hebben aangetoond dat een digitale tweeling van een individueel hart- en vaatstelsel goed bruikbaar is. Met behulp van deze technologie werd bij 45 patiënten met hartfalen de effectiviteit van hun pacemakerbehandeling correct voorspeld.

6. Data veilig en droog opslaan in dna-bolletjes

TU Eindhoven
TU/e-onderzoekers hebben een nieuwe methode gevonden om data langdurig op te slaan. Zij ontwikkelden gekleurde microbolletjes,  proteinosomen, om DNA-bestanden afzonderlijk te kunnen verpakken. Ook optimaliseerde de onderzoeksgroep het uitleessysteem zodat opgeslagen data met zeer hoge nauwkeurigheid zijn terug te halen.

7. Draadloze monitoring vitale functies prematuren

Máxima MC en Bambi Medical

Het Máxima MC is naar eigen zeggen het eerste ziekenhuis ter wereld dat de vitale functies van premature baby’s nu draadloos monitort. Daarvoor maakt het ziekenhuis gebruik van de zogenoemde Bambi Belt, een band die om de borst van de baby gedragen wordt. 

8. Nieuw exoskelet Project March

TU Delft
TU Delft Dream Team Project March IX heeft het ontwerp van hun nieuwste Project March-exoskelet gepresenteerd. Bij dit ontwerp ligt een belangrijke focus op de veelzijdige bewegingsmogelijkheden en een lichter exoskelet voor verbeterde wendbaarheid voor de gebruiker.

9. Robot Sam desinfecteert

Loop Robots en KPN IoT
In steeds meer Nederlandse en Belgische ziekenhuizen biedt Sam hulp. Deze robot brengt met slimme algoritmes ruimtes zelf in kaart en gaat infectiebronnen met krachtig UVC-licht te lijf.

10.  SEH-data en AI verbeteren verkeersveiligheid

Diakonessenhuis en VeiligheidNL
Het Diakonessenhuis deelt als eerste ziekenhuis in Nederland volledig geautomatiseerd data met VeiligheidNL over verkeerslachtoffers die worden behandeld op de Spoedeisende Hulp. Deze data worden gepseudonimiseerd aangeleverd als input voor de MOnitor VErkeersslachtoffers (MOVE).

 

 

Deel

artikel
Thebe verdubbelt gebruik bewezen effectieve techniek
Lees meer
artikel
Ravijnjaar 2026: bereid je op tijd voor
Lees meer
artikel
Zorg zoekt naarstig naar vangrails voor AI
Lees meer
artikel
Pepper podcast: Tired of Cancer als maatje voor kankerpatiënten
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in