Digitale apotheker haalt miljoenen op voor MedicijnWijs

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Zes tips om je innovatievermogen te versterken
Lees meer

Jaarlijks overlijden meer dan 1.000 mensen en belanden er meer dan 20.000 in het ziekenhuis door onjuist medicijngebruik. Pharmi wil dit uitbannen door met MedicijnWijs de voor apothekers wettelijk verplichte farmaceutische zorg digitaal te versterken. Hiervoor is 2,2 miljoen opgehaald aan groeifinanciering.

MedicijnWijs begeleidt patiënten allereerst bij het gebruik van reguliere geneesmiddelen in de eerste twee weken van gebruik. De app informeert met tekst, video en animatie de gebruiker over wat een medicijn doet. Daarnaast welke bijwerkingen er kunnen zijn en welke aandoening het betreft. Ook geeft de app informatie over hoe je met medicijn afval om moet gaan, of je er mee op reis kunt, wat de patiëntenvereniging doet, welke leefstijl bij de aandoening past enzovoort.

Therapietrouw

Het is via het platform mogelijk om vragen te stellen aan de eigen apotheek, bijvoorbeeld via de chat, en om vragenlijsten te beantwoorden. Daarnaast ondersteunt Pharmi bij langer gebruik rationele inzet van medicatie. Modules begeleiden bijvoorbeeld therapietrouw, afbouw waar mogelijk en rationele inzet van medicatie volgens richtlijnen.

Afnemers, zoals (online) apotheken, ketens en farmaceutische thuiszorgorganisaties, kunnen patiënten op afstand begeleiden via een zorgdashboard, dat door gerichte dataanalyse steeds meer gepersonaliseerde zorg mogelijk maakt.

Medicijnverspilling

Het uitgangspunt van MedicijnWijs is: digitaal waar het kan, en menselijk waar het moet. Aanbieder Pharmi speelt daarmee in op het gegeven dat de zorg momenteel steeds meer oververhit raakt. Hierdoor treden fouten op, komen nu al duizenden mensen onnodig in het ziekenhuis en er veel verspilling.

Pharmi’s doel is om met het platform de patiënt in staat te stellen de regie zoveel mogelijk in eigen hand te houden. Hierdoor ontstaan minder fouten en blijft meer tijd over voor menselijke zorg van apothekers waar dat echt nodig is. Zo leidt MedicijnWijs tot betere uitkomsten, tevreden  patiënten en minder verspilling,

Na de oprichting eind 2019 brachten business angels en family & friends samen met de Limburgse ontwikkelingsmaatschappij LIOF, de Rabobank en het Limburg Technology Investment Fund (LTIF) het eerste opstartbudget.

Groeifinanciering

Op dit moment is de eerste echte investeringsronde succesvol afgerond. Daarbij is 2,2 miljoen euro opgehaald aan groeifinanciering. Deze ronde werd geleid door Healthy Capital uit Amsterdam, dat zich richt op investeringen in de digitale gezondheidszorg. Ook bestaande investeerder LIOF deed mee in deze ronde. Daarnaast stapte INZET in, ofwel INvesteren in Zelfstandigheid En Technologie, een vroege groeifase investeringsfonds in zorginnovaties die het dagelijks leven van zorgbehoevenden verbeteren en bijdragen aan de preventie van chronische gezondheidsproblemen.

Deel

artikel
Dutch Health Week trekt 55 duizend bezoekers
Lees meer
artikel
VR en AR in de zorg: do’s en dont’s
Lees meer
artikel
Innoveren met de Franse slag?
Lees meer
artikel
Jan Rotmans: ‘Haalbaarheid Green Deal Duurzame Zorg is nul’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in