DJI haalt nieuwe generatie zorgprofessionals binnen

Sebas Eikholt Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Albert Schweitzer Ziekenhuis houdt medewerkers gezond tijdens nachtdienst
Lees meer

Hoe kunnen zorgorganisaties zich onderscheiden en succesvol de nieuwe generatie zorgprofessionals binnenhalen? Monique van Groen van de Dienst Justitiële Inrichtingen legt uit op hoe ze studenten en starters weet te overtuigen.

Monique van Groen werkte jarenlang als justitieel verpleegkundige. Inmiddels is ze werkzaam als corporate recruiter bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Deze organisatie voert vrijheidsbenemende straffen en maatregelen uit. Bijvoorbeeld in gevangenissen, tbs-klinieken en jeugdinrichtingen. Het zijn plekken waar de zorgbehoefte vaak groot en complex is.

Van Groen spreekt regelmatig op events en ze geeft workshops. Daar legt ze uit wat het verpleegkundige vak binnen DJI precies inhoudt. En dat is nodig, want niet elke student of starter heeft een goed beeld over het werken in een gevangenis.

Veilig werken als verpleegkundige

Van Groen: “Een gangbare keuze is om als verpleegkundige aan de slag te gaan in bijvoorbeeld het ziekenhuis, de ouderenzorg of de GGZ. We willen laten zien dat je als verpleegkundige ook in een gevangenis kunt werken.”

“Ik merk dat veel mensen verbaasd zijn als ik over ons werk praat. Het werken als justitieel verpleegkundige roept veel vragen op, omdat we een vrij onbekende werkgever zijn. Niet altijd klopt het beeld.”

“Tijdens workshops en gastcolleges wordt me dan ook regelmatig gevraagd of het werk in de gevangenis wel veilig is. Dan zeg ik dat ik me nergens zo veilig voel als in een gevangenis. Verpleegkundigen dragen een pieper en krijgen razendsnel hulp van speciaal opgeleide collega’s, mocht dit nodig zijn. Dat is een groot voordeel ten opzichte van andere werkplekken.”

Bekende instagrammers

Van Groen geeft aan dat de Dienst Justitiële Inrichtingen vaak op zoek is naar verpleegkundigen met wat meer levens- en werkervaring, maar dat de organisatie ook starters aanneemt. Ze willen ook de nieuwe generatie verpleegkundigen kennis laten maken met het werk. Dit doen ze op verschillende manieren. “We geven gastcolleges op het MBO en HBO, we zijn aanwezig op events zoals NURSE en maken vlogs en podcasts over ons werk.”

“Ook hebben we een aantal ambassadeurs die een inkijkje geven in hun werk. Bijvoorbeeld @bajesbroederrik en @gevangeniszusters_san_en_car op Instagram. Dit zijn bekende verpleegkundigen die in de gevangenis werken en hun verhalen delen.”

“Daarnaast zijn steeds meer inrichtingen ook zelf actief op social media en organiseren ze soms livestreams. Volgers kunnen zo direct hun vragen stellen. Eerder bleven de deuren gesloten, maar er zit meer achter werken bij DJI en dat laten we tegenwoordig graag zien”, aldus Van Groen.

Wat wil de afgestudeerde?

Ze merkt op dat de nieuwe generatie zorgprofessionals andere wensen en behoeften heeft dan tien jaar geleden. Volgens haar is het belangrijk om daarop in te spelen. “Persoonlijk merk ik dat autonomie in het werk belangrijker is geworden. Jonge generaties willen niet alleen in teamverband werken, maar ook een bepaalde mate van verantwoording dragen. Denk aan het klinisch redeneren of het tonen van verpleegkundig leiderschap. Dit krijgen ze vaak vanuit de opleiding aangeboden en binnen DJI vinden wij dit ook belangrijk.”

 

 

Deel

artikel
Het personeelstekort in de zorg: oorzaken en oplossingen
Lees meer
artikel
Amsterdam maakt zij-instromer wegwijs in zorglabyrint
Lees meer
artikel
Investeren in overgang behoudt vrouwen voor zorg
Lees meer
artikel
‘Aandacht voor oudere verpleegkundigen kan personeelstekort verkleinen’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in