Duurzaamheid centraal bij lancering Dutch Health Hub

Floor van Dijck Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Zes tips om je innovatievermogen te versterken
Lees meer

Duurzaamheid en samenwerking stonden dinsdagochtend 18 mei centraal bij de lancering van de Dutch Health Hub: de plek waar professionals uit zorg en life sciences elkaar inspireren, kennis delen en samenwerken. Bijgaande videotrailer zet die ambitie kracht bij. De lancering was het startschot van de eerste Dutch Health Week in Jaarbeurs Studio’s in Utrecht. 

De Dutch Health Week beleeft een pakkende opening in de vorm van de prikkelende keynote speech van de Hongaarse arts Bertalan Meskó. Deze ‘Medical Futurist’ benadrukt dat innovatie en technologie de toekomst zijn van gezondheidszorg, zolang ze maar gericht zijn op het versterken van de relatie tussen medisch professional en patiënt: “Digital health is een culturele transformatie. We moeten alle nieuwe technologie omarmen en gebruiken en zoeken naar een partnerschap tussen arts, patiënt en technologische innovatie. Met al zijn smart watches en health-apps komt de patiënt al binnen met een schat aan informatie.”

Duurzaamheid

Met de keynote van dr Meskó vers in het geheugen gaan vier Nederlandse zorgbestuurders in gesprek over de toekomst van de zorg. Want wat is er nodig om die toekomst veilig te stellen? Als het aan Cathy van Beek, kwartiermaker duurzame zorg bij MVO Nederland, ligt, is duurzaamheid een sleutelwoord. “Er zijn 790.000 vroegtijdige doden door luchtvervuiling alleen. Dus als je echt aan preventie wilt doen, moet je aan de voorkant beginnen. Patient first is ook planet first.”

Gita Gallé, COO/CFO van het Máxima Medisch Centrum voor Kinderoncologie is daar in de praktijk al mee bezig. In het MMC wordt hard gewerkt aan circulaire ambities van de laboratoria.

Samenwerking

De toekomst van de ouderenzorg is er volgens Conny Helder van TanteLouise, vooral één van samenwerking. “Er is een grote behoefte aan een integrale visie op ouderenzorg. We moeten bestuurlijke rust en doorzettingsvermogen creëren om de handen ineen te slaan.”

Voor Mark van Houdenhoven, voorzitter van de raad van bestuur van de Sint Maartenskliniek is ‘mensen’ het sleutelwoord. “Innovatie en technologie worden te vaak gezien als middel om kosten mee te besparen. Technologie zou er moeten zijn om medewerkers te helpen en ondersteunen en werk uit handen te nemen. Niet dezelfde diagnose in vijf systemen in moeten voeren, dat gaat ten koste van persoonlijk contact.” Van Houdenhoven sluit zich hiermee aan bij de boodschap van Meskó, dat de patiënt centraal moet staan.

De Dutch Health Week is een groot online evenement voor de zorgsector en vindt plaats van 18 t/m 21 mei.  Het is een samenwerkingsverband van grote beurzen, zoals Zorg & ICT, Zorgtotaal en Support, in samenwerking de Vrije Universiteit, de Open Universiteit en de internationale geneeskundeprijzen Prix Galien. Onder het motto ‘Let’s improve health together’ vinden er dagelijks workshops, rondetafelsessies en netwerkbijeenkomsten plaats over onderwerpen als als digitalisering van de zorg, duurzaamheid, veiligheid, leiderschap, onderzoek en productinnovatie.

 

Deel

artikel
Innovatie-event HLTH rekt healthtech-agenda op
Lees meer
artikel
HLTH breekt lans voor vrouwengezondheid
Lees meer
artikel
Computable Awards 2024: bekijk de genomineerden
Lees meer
artikel
Gepaste zorg is soms kwestie van ‘gewoon stoppen’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in