Fietskoerier maakt medicijnbezorging snel, duurzaam en goedkoop

Philip van de Poel Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Chat met je sigaret
Lees meer

Een kleine tien jaar geleden was Luuk van den Einden een anonieme fietskoerier in Tilburg. Tot hij in de niche van medicijnbezorging dook. Inmiddels is zijn bedrijf Velomedi met 180 fietskoeriers voor 80 apotheken door heel Nederland actief. Samen zijn de koeriers goed voor vijfduizend bezorgingen per dag, van kleine pakketjes tot medicijnrollen.

“Apothekers werken met ons omdat we de hele zorg rond personeelsplanning uit handen nemen”, verklaart Van den Einden het succes van Velomedi. “Daarnaast bezorgen onze fietskoeriers gemiddeld achttien procent sneller dan auto’s. Dat komt omdat we geen last hebben van eenrichtingswegen, verkeersopstoppingen of parkeerproblemen. Op deze manier besparen we ook nog op de bezorgkosten van de apotheek.”

Coolblue-ervaring

Voor een normapotheek gaat het volgens Van den Einden al snel om duizenden euro’s per jaar. Belangrijker nog dan de besparing vindt Van den Einden een betere klantervaring. “Een Coolblue-experience voor medicijnen”, zo vatte Van den Einden zijn ambitie tegenover zakenblad Quote samen. “Bij Coolblue bestel je een wasmachine en weet je exact wanneer ze hem komen brengen, hij wordt ook nog voor je geïnstalleerd!”, aldus Van den Einden in Quotenet. “Bij medicijnen moet je altijd maar gokken wanneer iemand ze door de brievenbus gooit, als ze al thuisgebracht kunnen worden.”

Vaste koeriers

De stiptheid en efficiency die Velomedi belooft is volgens Van den Einden vooral te danken aan de intrinsieke motivatie van de fietskoeriers. “De kracht van Velomedi zit in onze mensen”, stelt Van den Einden. “We werken per apotheek met vaste koeriers. Die leren de apotheek, de assistenten en na een tijdje ook de patiënten goed kennen. Zo fungeren we ook echt als verlengstuk van de apotheek.”

Zorg transformeren

Betrokken, duurzaam, snel en efficiënt, het zijn deze kenmerken die vorig jaar de aandacht trokken van zorgondernemer Daan Dohmen. De oprichter van zorg-IT-bedrijf Luscii nam vorig jaar een substantieel belang in Velomedi. “Zorg aan huis is de toekomst”, aldus Dohmen tegenover Dutch Health Hub. “Een betrouwbaar en duurzaam distributienetwerk in de wijk is daarvoor cruciaal. Zowel voor medicatie als voor andere dingen, zoals labtesten thuis. Velomedi kan echt helpen deze zorg te transformeren.”

Bezorgapp

Van den Einden twijfelt niet of de samenwerking met Dohmen, die als ondernemer en hoogleraar veel ervaring heeft met digitale transformatie in de zorg, vruchten afwerpt. “We gaan een bezorgapplicatie ontwikkelen waarmee koeriers de meest efficiënte route kunnen gaan fietsen en medicijngebruikers weten precies wanneer en waar medicijnen worden afgeleverd. Daarnaast kan de bezorgapplicatie apothekers gaan helpen makkelijker te communiceren met hun patiënten, het scheelt hun tijd en dus geld.”

De fiets rukt op in de zorg. Als bedrijfsmiddel, als therapeutische interventie of als hulpmiddel om medewerkers fit te houden. Om het sectorspecifieke zorgpeloton in aanloop naar de Vuelta Holanda Toertocht een extra zetje te geven, brengt de Dutch Health Hub brengt de komende weken een paar van deze voorbeelden in beeld. Wil je meer informatie over het zorgpeloton of wil je jezelf of jouw team aanmelden? Stuur een mail naar redactie@dutchhealthhub.nl. 

Het zorgpeloton wordt mede mogelijk gemaakt door:

      

 

Deel

Meer over

Innovatie,
artikel
Virtueel fietsen met Fietslabyrint brengt autonomie en levensvreugde
Lees meer
artikel
Kunnen oliedollars veroudering stoppen?
Lees meer
artikel
Vuelta zorgpeloton: voor wie wél van fietsen weet
Lees meer
artikel
Vuelta: fiets mee met het zorgpeloton
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in