ilionix: haal meer waarde uit data voor slimmere zorg

ilionx Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Toezichthouder heeft rol bij mensgericht digitaliseren
Lees meer
Aangeboden door ilionix

Net dat stapje extra zetten. Dat doe je als zorgverlener graag voor je patiënten en cliënten. Datagedreven werken kan daar een grote bijdrage aan leveren. Door slim gebruik te maken van data lever je een betere dienstverlening en ga je efficiënter om met tijd en middelen. 

Datagedreven zorg komt voort uit datagedreven medewerkers. Daarom is onze aanpak erop gericht om iedereen binnen de zorginstelling datagedreven te laten werken, van management tot de handen aan het bed. Met een bak aan ervaring op het gebied van data én kennis van de zorg, helpen wij graag om meer waarde uit data te halen voor slimmere zorg.

Datagedreven zorg is meer dan technologie

Datagedreven zijn betekent dat je data vertaalt naar de juiste informatie en je hier vervolgens op kunt acteren. Bijvoorbeeld door data uit je elektronisch patiëntendossier (EPD) of elektronisch cliëntendossier (ECD) te combineren met andere bronnen en hier relevante inzichten uit op te doen. Denk aan zaken rondom bedbezetting of medicijngebruik, maar ook rondom de juiste zorg op de juiste plek.  Zo kun je de juiste beslissingen nemen en strategische doelen behalen. Hiervoor is het belangrijk dat management en medewerkers datagedreven worden. Dat ze weten wat de waarde van data is, dat ze de voordelen kennen van datagedreven werken en dat ze zich ontwikkelen tot datagedreven mensen. Dat betekent dat ze beschikken over kennis en vaardigheden om zinvolle en waardevolle inzichten uit data te halen én in staat zijn om deze te vertalen naar acties.

Stap voor stap groeien in datavolwassenheid

Wil je dat jouw zorginstelling datagedreven wordt? Dan doorloop je een proces waarbij je stap voor stap groeit in volwassenheid op het gebied van data. Je begint met het laaghangend fruit en klimt steeds hoger op de ladder om uiteindelijk de bovenste appels uit de boom te plukken. Iedere trede op de ladder brengt je dichter bij het einddoel: volledig datagedreven zijn. Dit geldt voor alle medewerkers én het management. Voor je begint is het belangrijk om een blik in de spiegel te werpen: hoe datavolwassen ben jij? En ben je bereid om te veranderen, zodat je kunt groeien?

Mens, proces en technologie veranderen

Wij geven jouw groeipad vorm met een aanpak waarin niet alleen proces en technologie centraal staan, maar juist ook de mens. Datagedreven medewerkers zijn namelijk bepalend voor het succes en dat begrijpen wij goed. Daarom staat er een multidisciplinair team klaar om met jou de ladder te beklimmen. Zo realiseren we samen de gewenste verandering langs deze drie pijlers:

  1. Het is belangrijk dat mensen datagedreven worden. Dit vraagt een verandering op menselijk niveau. Onze verandermanagers starten met een analyse. Waar staan management en medewerkers van de zorginstelling? Welke stappen zijn nodig om de verandering door te maken? En hoe houdt de organisatie het succes vast? Met onze bewezen aanpak, gebaseerd op de ADKAR-methodiek, nemen we vervolgens management en medewerkers mee in de verandering. Het resultaat? Medewerkers begrijpen het ‘waarom’, ze kennen de voordelen van werken met data én beschikken over de kennis en vaardigheden om daadwerkelijk datagedreven te worden.
  2. Met de juiste inrichting van processen kunnen mensen datagedreven werken. Zo worden uiteindelijk goede informatieproducten gecreëerd. Onze experts zorgen voor een goed data governance beleid, zodat de juiste personen toegang hebben tot voor hen relevante, juiste en kwalitatief hoogwaardige data. Zij regelen natuurlijk ook zaken als eigenaarschap, privacy en veiligheid. Verder is alignment van alle lagen in de organisatie met betrekking tot de gestelde organisatiedoelen cruciaal. Door gedrag, projecten en KPI’s hierop af te stemmen, staan alle neuzen dezelfde kant op.
  3. Natuurlijk moet ook de technologie goed geregeld zijn, zodat medewerkers echt datagedreven kunnen werken. Een toekomstvast en schaalbaar dataplatform is hierin de basis. Dit stelt je in staat om te beginnen met het laaghangend fruit, zoals een eerste BI-oplossing. Uiteindelijk kun je ook aan de slag met operational intelligence, ketenintegratie, advanced analytics, machine learning en artificial intelligence.

Stevig fundament

We begrijpen dat je je wil focussen op het verlenen van zorg. Daarom regelen wij alles op het gebied van techniek en proces. Van het inrichten en beheren van je dataplatform tot het managen van data governance en het inrichten van datamanagement. Ons team van experts staat voor je klaar om bij te sturen terwijl jij de regie houdt. Zo beschik je over een stevig fundament voor datagedreven zorg.

Op welke trede van de ladder je ook staat, vanaf ieder startpunt kunnen onze experts je begeleiden om een trede hoger te komen. Totdat je uiteindelijk de bovenste appels uit de boom kunt plukken en datagedreven werken is verweven in het DNA van je zorginstelling.

Bekijk hier het webinar van ilionx tijdens de Dutch Health Week

Deel

artikel
AI in ziekenhuizen krijgt flinke impuls
Lees meer
artikel
Zorg Enablers: innovatie relevanter dan ooit
Lees meer
artikel
Earhelp: kostenefficiënte hoorzorg op afstand
Lees meer
artikel
Pepper bevraagt winnaars Nationale Zorginnovatieprijs
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in