Mensen met hartfalen krijgen persoonlijke gids

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Uitgelicht event: In debat bij VGZ: digitalisering in de zorg
Lees meer

Bij hartfalen komt er veel op mensen af. Om hen te helpen bij hun niet-medische vragen, start binnenkort het initiatief ‘Persoonlijke gids bij hartfalen’. Inwoners uit de regio Eindhoven en Nijmegen met hartfalen kunnen zich tot en met 10 maart aanmelden om deel te nemen aan de pilot. Die gaat half maart van start. 

Uit gegevens van de Hartstichting blijkt dat in Nederland naar schatting zo’n 241.300 mensen met hartfalen leven. Bijna 90 procent daarvan is 65 jaar of ouder. Als mensen na hun behandeling in het ziekenhuis thuiskomen, blijkt het vaak lastig om het dagelijks leven weer op te pakken.

Aanvulling op regulier behandeltraject  

Om mensen met hartfalen daarbij te ondersteunen, heeft zorgverzekeraar Coöperatie VGZ in samenwerking met het Catharina Ziekenhuis, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Máxima MC en de patiëntenvereniging Harteraad de ‘Persoonlijke gids bij hartfalen’ in het leven geroepen. Deze nieuwe, gratis service is een aanvulling op het reguliere behandeltraject van hartpatiënten in het ziekenhuis. De service ook toegankelijk voor mensen die niet bij VGZ zijn verzekerd.

Dagelijks leven

VGZ bracht met de bovengenoemde partijen in kaart wat de ervaringen zijn van patiënten met hartfalen en hun naasten. Het ging daarbij om het leven met de diagnose en de aandoening. Hieruit kwam naar voren dat het merendeel van de ondervraagden vragen had over omgaan met hartfalen in het dagelijks leven. Het ging dan vooral om niet zorg-gerelateerde vragen. Ze stelden deze vragen het liefste via de telefoon, via beeldbellen of via een een-op-een gesprek aan een écht persoon.

De persoonlijke gids begeleidt mensen met hartfalen gedurende een half jaar. Er is dan vier keer een contactmoment. ‘Beter slapen’, ‘je fitter voelen’ en ‘plezier beleven’ zijn daarbij belangrijke thema’s.

Deelnemers gezocht voor pilot

Wie wil deelnemen aan de gratis pilot, kan zich tot en met vrijdag 10 maart aanmelden. Er kunnen maximaal 120 mensen met hartfalen deelnemen. Het gaat vooral om mensen met hartfalen in de regio rond Eindhoven en Nijmegen.  Aanmelden kan via www.vgz.nl/persoonlijkegids.

Deel

artikel
Leefstijlinterventies vaak buiten bereik ggz-cliënt
Lees meer
artikel
Olga Commandeur: ‘Minder bewegen vergroot valrisico’
Lees meer
artikel
Dorenda van Dijken: ‘Overgang moet uit taboesfeer’
Lees meer
artikel
‘Nog beter zorgen voor alle ouderen’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in