Palliatieve zorg komt tot wasdom

Philip van de Poel Auteur
Lees meer
Volgend artikel: ‘Dementiezorg en palliatieve zorg zijn synoniemen’
Lees meer

Als het op ‘organiseren’ aankomt, sprongen er op de website van de Dutch Health Hub in 2022 drie thema’s uit: palliatieve zorg, samen beslissen en vroegdiagnostiek. In omgekeerde volgorde beslaan deze drie thema’s welbeschouwd de gehele patiëntreis.

De grote aandacht voor content over palliatieve zorg, laat zien dat zorg in de laatste levensfase steeds meer een volwaardig vakgebied is. En dat is hoog tijd, gezien de vele misverstanden die er nog rond dit thema bestaan, betoogt longarts Sander de Hosson. Want misverstanden zorgen voor onnodig leed.

Een voorbeeld? De Hosson: “Een patiënt is nooít uitbehandeld. Er kan nog heel veel gedaan worden om de kwaliteit van leven in de laatste levensfase te verhogen. We kunnen als zorgverleners de weg naar de dood verlichten en verzachten.”

Samen beslissen

Misschien treedt in die laatste levensfase het belang van samen beslissen sterker naar voren dan op enig ander moment. Zorgverleners hebben op het punt van samen beslissen nog het nodige te leren, vindt Haske van Veenendaal, projectleider Best Onco Care / Samen Beslissen bij Longkanker Nederland. “Professionals hebben de indruk dat ze allang samen met de patiënt beslissen. Terwijl het niveau waarop ze samen beslissen veel ruimte voor verbetering laat zien.”

Eerder meten, beter weten

Samen beslissen valt of staat bij goede, tijdige informatie. Vroegdiagnostiek kan in dit opzicht een belangrijke impuls geven, vindt zorgondernemer Loek Winter. Want hoe vroeger een diagnose, hoe ruimer de behandelmogelijkheden. Onder de titel ‘Eerder meten, beter weten’ maakte Dutch Health Hub in 2022 een podcastserie over vroegdiagnostiek, met spraakmakende gasten als René Bernards, Wiesje van der Flier, Edith Schippers, Manon Spaander, Charlotte Teunissen en Willem Wansink.

Deel

artikel
Gepaste zorg is soms kwestie van ‘gewoon stoppen’
Lees meer
artikel
International Forum on Quality and Safety in Healthcare komt naar Utrecht
Lees meer
artikel
Zorgverzekeraar steekt zes miljoen in zorginvesteringsfonds
Lees meer
artikel
WHO: Grote Vier veroorzaken miljoenensterfte
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in