RIVM erkent digitale GLI

Maaike Zweers Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Liesbeth van Rossum: ‘Obesitas is een ziekte’
Lees meer

Het RIVM heeft de digitale variant CooL-MiGuide erkend op niveau ‘goed onderbouwd’. Met deze erkenning kan MiGuide in overleg met de zorgverzekeraars over vergoeding vanuit de basiszorg voor de online Gecombineerde Lifestyle Interventie

Bij de digitale variant van de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) vinden de individuele en groepssessies plaats via beeldbellen. Deelnemers kunnen vanuit hun eigen omgeving de sessies volgen. Daarnaast zijn verschillende werkzame elementen toegevoegd om de gedragsverandering van de deelnemers te stimuleren.

MiGuide ondersteunt deelnemers met een app en platform. Daarin staan onder andere wekelijkse uitdagingen, zelfmetingen, voedingskeuzehulp, een voedings- en beweegdagboek. Ook hebben de deelnemers toegang tot digitale leerwegen rondom bijvoorbeeld voeding, bewegen, slaap en gezond gedrag.

Educatieve video’s

Prof. Dr. Liesbeth van Rossum onderschrijft de komst van CooL-MiGuide. Online GLI’s kunnen mensen die geen live GLI kunnen of willen doen toch de mogelijkheid bieden voor een effectieve coaching op het gebied van leefstijl. Bijvoorbeeld mensen die niet meer de deur uit kunnen. Of geen geld of tijd hebben om te reizen naar groepsbijeenkomsten. Ook maakt CooL slim gebruik van educatieve video’s die mensen op hun eigen gekozen tijd vooraf kunnen bekijken. Hierdoor ontstaat er tijdens de sessies meer ruimte voor coaching.”

CooL wordt beheerd door het Expertisecentrum Leefstijlinterventies. Dit heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een wetenschappelijk onderbouwde GLI met een landelijk dekkend netwerk van CooL-coaches. Op dit moment volgen zes op de tien GLI-deelnemers het CooL programma.

Veelbelovende resultaten

De eerste groepen deelnemers die CooL-MiGuide hebben gevolgd, laten veelbelovende resultaten zien. Na negen maanden behalen zij gemiddeld 5,5 kilogram gewichtsverlies en daalt de BMI met 1,9 punt. De doelgroep van de digitale GLI behaalt hiermee een mooi resultaat. 60 procent meer BMI-reductie ten opzichte van het landelijke gemiddelde van het huidige fysieke GLI-aanbod.

Aanvulling op bestaande aanbod

De inzet van een digitale GLI biedt een welkome aanvulling op het bestaande aanbod en geeft nieuwe mogelijkheden, aldus Liesbeth van Rossum: “Denk aan het clusteren van mensen in bepaalde levensfase of met bepaalde persoons- of ziekte kenmerken. Die kunnen wellicht extra steun ervaren. Of aan het inzetten van leefstijlcoaches met extra expertise of affiniteit voor specifieke doelgroepen uit heel Nederland.”

Deel

artikel
International Forum BMJ en IHI zoekt sprekers met impact
Lees meer
artikel
Yumen Bionics brengt Duchenne-patiënten in beweging
Lees meer
artikel
Pieter Smakman, Manometric: ‘We zijn pas net begonnen’
Lees meer
artikel
Thebe verdubbelt gebruik bewezen effectieve techniek
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in