Erasmus MC krijgt punten van Newsweek

Philip van de Poel Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Zes tips om je innovatievermogen te versterken
Lees meer

“Erasmus MC één van de slimste ziekenhuizen ter wereld”, juicht het Rotterdamse academische ziekenhuis op de eigen website. Het bericht gaat vergezeld van een foto van bestuursvoorzitter Ernst Kuipers die trots een ‘smart hospital certificate’ omhoog houdt.

Waarom noemt het Erasmus MC zich zo slim? Het antwoord komt van het Amerikaanse tijdschrift Newsweek. Dat tijdschrift vroeg zich af welke ziekenhuizen het beste weten  in te spelen op de mogelijkheden die digitale technologie biedt. Om die vraag te beantwoorden legde wereldwijd honderden ziekenhuizen langs de meetlat. World’s Best ‘Smart Hospitals’ 2021 blijkt een Amerikaans feestje met een bescheiden Nederlandse inbreng.

‘Slimme’ ziekenhuizen weten volgens Newsweek nieuwe technologieën als kunstmatige intelligentie, robotchirurgie, digitale beeldvorming en elektronische patiëntendossiers in hun onderlinge samenhang in het zorgproces te integreren. De mate waarin ziekenhuizen hierin slagen bepaalt in hoge mate of ze klaar zijn voor de toekomst, stelt Newsweek.

De coronacrisis spreekt in dit opzicht boekdelen. “De ziekenhuizen die de crisis het beste hebben doorstaan zijn de ziekenhuizen die al openstonden voor nieuwe technologie en data-gedreven zorg”, aldus Newsweek. “De inzet van technologie was al één van de belangrijkste onderscheidende factoren en zal gezien de groeiende druk op de zorg alleen maar belangrijker worden.”

Nederlandse noteringen

Op de lijst van de 250 ‘smart hospitals’, die Newsweek samen met onderzoeksbureau Statista samenstelde, is Erasmus MC terug te vinden op plek 57. Daarmee is Erasmus het hoogst genoteerde Nederlandse ziekenhuis in de lijst. Maastricht UMC+ (83), Amsterdam UMC (100), UMC Utrecht (117) en JBZ (249) volgen op eerbiedige afstand. Mag de vlag dus uit in Rotterdam?

Dominantie

Afgezet tegen de enorme Amerikaanse dominantie is enige bescheidenheid op zijn plaats. In totaal staan er 89 Amerikaanse ziekenhuizen op de lijst. De Top Drie is met Mayo Clinic Rochester, Johns Hopkins en Cleveland Clinic een volledig Amerikaans feestje. In de Top Tien zijn slechts twee Europese ziekenhuizen terug te vinden, te weten Karolinska (8) en Charité (10).

Scandinavië slimmer?

Gezien de financiële voorsprong die de grote Amerikaanse ziekenhuizen hebben als het om innovatie gaat is hun overwicht best verklaarbaar. Maar ook verschillende kleine broeders blijken ‘slimmere’ ziekenhuizen te hebben dan Nederland. Zowel Denemarken als Noorwegen en Zweden gooien hoge ogen met ieder twee ziekenhuizen in de top 50. Länge leva Skandinavien? Zoveel slimme ziekenhuizen hebben ongetwijfeld een positief effect op de levensverwachting.

Voor wie vragen heeft over de  gehanteerde methodiek heeft Statista een uitgebreide toelichting.

Deel

artikel
Podcast Pepper geeft ondernemers flinke dosis energie
Lees meer
artikel
Robert Kuipers: ‘Ellogon voorkomt onnodige immunotherapie’
Lees meer
artikel
Gloovy Eco Gloves: ‘Hapklare oplossing met mega-impact’
Lees meer
artikel
Nationale Zorginnovatieprijs 2024: bekijk de finalisten
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in