Utrechtse topsporters motiveren inwoners tot gezonder leven

Pieter Verbeek Auteur
Lees meer
Uitgelicht event: Open Health Lab
Lees meer

Sporten en meer bewegen leiden tot een gezonder leven voor jong en oud. Daarom zijn vijf topsportclubs aan de oostkant van Utrecht in 2020 gaan samenwerken onder de naam Traiectum. Vanuit de topsport willen ze de bredere samenleving stimuleren tot gezonder leven.

Topsport inspireert inwoners van stad en regio en zorgt voor een gevoel van trots en betrokkenheid. Ook kan het een belangrijke economische stimulans zijn voor steden en gebieden. Bedrijven vestigen zich graag in een stad waar sportclubs geweldige prestaties leveren. Dit zijn ook vaak steden met een grote aantrekkingskracht tot talent.

Het was dan ook niet meer dan een logische keuze voor ‘zijn’ club om mee te doen aan Traiectum, vertelt Thijs van Es, algemeen directeur van FC Utrecht. “We doen al jaren stabiel mee in de subtop van de eredivisie en zijn over de afgelopen tien jaar de vijfde club van Nederland sinds dit seizoen. Als wij ons op dit niveau willen handhaven, moeten we blijven groeien. In de betrokkenheid met onze community, in de beleving, in professionaliteit.”

“Onze behoefte om te groeien als community en in beleving kwam samen met de kans voor de stad en regio Utrecht. We hebben namelijk hier aan de oostkant van de stad iets unieks in handen, we hebben vijf topsportclubs bij elkaar zitten. Naast onze club zijn dat atletiekvereniging Hellas Utrecht, volleybalvereniging VV Utrecht, omnisportvereniging SV Kampong en zwemvereniging UZSC.”

Gezonder leven

Het doel van Traiectum is om atleten maximaal te kunnen laten presteren en krachten te bundelen op onder andere het gebied van faciliteiten, onderwijs, voeding, training, en sponsoring. Omdat de terreinen en accommodaties van de vijf clubs aan elkaar geplakt zitten, bood dit een magische kans, aldus Van Es. “Daar kunnen we trots op ontwikkelen. Op onze helden in de regio. Tegelijkertijd is het de kans om een gigantische breedtesport verder te stimuleren. De gemeenschap achter onze clubs is immers enorm.”

Topsport en breedtesport

“Die trots wilden we benutten richting al die mensen die elk weekend uit en thuis spelen op onze velden of langs de lijnen staan. Vanuit de autoriteit van topclubs willen we mensen mentaal en fysiek motiveren om gezonder te leven. Traiectum is daarmee een wisselwerking tussen topsport en breedtesport. Als je samen zo’n groot ecosysteem vormt, kun je ook makkelijk grote partners aan je binden.”

“Je versterkt je kracht richting scholen, publieke partners en politiek. We gebruiken het als vehikel om de mentale en fysieke gezondheid te versterken in de regio. Tijdens coronatijd verdwenen er 200.000 sporters. Hoe zorgen we er met elkaar voor dat die weer terugkomen? Naast het fysieke is sport ook een heel belangrijk sociaal systeem. Zo is de sociale cohesie ook groot rond wedstrijden, waar je betrokkenheid rond de club deelt.

Draag die band

Sinds 2020 krijgt de droom vanuit de vijf clubs steeds meer vorm. In een stichting zitten vertegenwoordigers van alle clubs. Die maken bijvoorbeeld afspraken over het delen van faciliteiten. Ze werken samen in het openen van een gemeenschappelijke topsportschool en denken na over de gebiedsontwikkeling. En ook is inmiddels een gemeenschappelijke performance coach aangesteld. Die waarborgt het delen van kennis en kunde over beter presteren.

Traiectum heeft inmiddels middelen beschikbaar die vanaf volgend jaar boven het half miljoen euro komen om projecten op te zetten, zoals effectievere trainingen, goede voeding voor topsporters en technische betere analyse. Er is samenwerking gezocht met allerlei maatschappelijke partners zoals het UMC en het Prinses Maxima Centrum. Ook SportUtrecht en de Gemeente Utrecht zijn vanaf het begin betrokken. Vorig jaar zijn ROC Midden Nederland en IT4Kids aangehaakt.

Een van de eerste campagnes vanuit Traiectum is Draag die Band. Deze campagne vraagt aandacht voor het belang van het meten van bloeddruk. Van Es: “Met deze campagne wilden we mensen van boven de veertig jaar stimuleren om rond te lopen met band om bloeddruk te meten, om zo sneller hart- en vaatziekten op te sporen. We hebben enorm veel aandacht gekregen via nationale kanalen. De topsporters, zoals de spelers van FC Utrecht, hebben meegeholpen aan deze bewustwordingscampagne. Dat is extreem waardevol gebleken.”

Dutch Health Week

Traiectum sluit dit jaar ook aan bij Dutch Health Week. Op zondag 18 juni staat het Park voor Sport op de agenda, waar all sportmogelijkheden van Utrecht-Oost worden aangeboden aan de inwoners van heel Utrecht. Parkeerplaatsen worden sportvelden voor basketbal, skateboarding en freestyle voetbal. Het groen rondom de Kromme Rijn wordt een park waar allerlei urban sports als bootcamps, kickboksen, cross fit en calisthenics plaatsvinden. De Kromme Rijn wordt een arena voor waterpolo en zwemwedstrijden. Kantines worden plekken voor breakdance. Het dak van het stadion is een plek om van te abseilen. Er wordt geskate op het fietspad, gedanst op het asfalt en de trambaan is een 100 meter sprintbaan.

Maarschalkerweerd

Een ander doel van Traiectum is de verbetering van het gebied Maarschalkerweerd, waar een groot deel van de sportaccommodaties gelegen is. Utrecht groeit hard, de stad wil de komende jaren van 350.000 inwoners naar 450.000 inwoners gaan, vertelt Van Es. “Al die mensen moeten wonen en werken in de stad. De stad heeft een soortgelijk model voor ogen als Parijs, namelijk met sub centra. Daarvan is Maarschalkerweerd één. Hier moeten zeshonderd tot duizend woningen bijkomen en 60.000 tot 80.000 m2 bedrijfsruimte en recreatieve ruimte. Bij de inrichting spelen de thema’s sport en gezondheid en een gezond stedelijk leven een belangrijke rol. Wij denken daar aan mee. Hoe bouwen we een groene zone met ruimte voor sport? Hoe kunnen we systemen opzetten, waar zowel jong als oud wonen, die elkaar bijstaan?”

Traiectum is nog maar net begonnen, de ambities zijn groot. Daarover vertelt Van Es op 13 juni meer tijdens het Open Health Lab symposium op de Dutch Health Week.

 

Deel

artikel
Marc Kalf: ‘Utrecht wordt één groot living lab’
Lees meer
artikel
Concentratie van zorg: leren van het Prinses Máxima Centrum
Lees meer
artikel
Boel Andersson-Gare deelt wijze lessen over healthcare change
Lees meer
artikel
VWS neemt handschoen Planetree op
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in