Optimalisatie van zorgprocessen: de meerwaarde van datagedreven logistiek

In de ouderenzorg gaat het vaak mis in de overgang van de ene naar de andere organisatie. Vanuit logistiek perspectief kijken we naar knelpunten met betrekking tot zorgprocessen. Data analytics en artificial intelligence kunnen helpen bij het inzichtelijk maken van deze knelpunten en het slimmer benutten van de beschikbare capaciteit.

Daarbij ligt de focus niet alleen op het stroomlijnen van interne zorgprocessen, maar steeds vaker op het stroomlijnen van de totale zorgketen. In deze neemt TKI Dinalog je mee in de meerwaarde van datagedreven logistiek aan de hand van concrete praktijkcases.

De mogelijkheden van data analytics en toepassing van kunstmatige intelligentie zijn groot en de ontwikkeling gaat snel. Toch is het vaak nog lastig om vanuit alleen de eigen organisatie de kansen te zien. Het kan daarom goed zijn om eens vanuit een ander perspectief naar de zorg en de zorgketen te kijken.

Schakels in keten

In de logistieke sector is bijna per definitie sprake van een keten. Die keten bestaat uit verschillende schakels die met elkaar samenwerken om het totale proces goed te laten verlopen. Hier zitten zeer interessante parallellen met de zorgketen. Sterker nog vanuit een logistiek perspectief kijken naar de zorgketen levert een interessante inkijk in de kansen voor vernieuwen en verbeteren van het proces.

Rob van der Mei en Dennis Moeke hebben jaren ervaring met onderzoek en praktijktoepassing van ‘datagedreven logistiek’. Tijdens de sessie op Zorg & ICT 2023 tonen ze aan dat data analytics en kunstmatige intelligentie zorgen voor procesoptimalisatie, ook in de zorgketen.

Stroomlijnen

Ze zien dat steeds meer processen in de zorgketen te stroomlijnen zijn, in de organisatie zelf maar zeker ook in ketenverband. Belangrijk hierbij is scherp kijken naar de beschikbare capaciteit (denk aan personeel, bedden, ambulanceritten, etc.) en de vraag naar deze capaciteit.

Door slimme wiskundige modellen toe te passen is het mogelijk om inzicht te krijgen in de mogelijkheden om capaciteit slim te benutten. Niet alleen de technologische oplossing is hierbij van belang, maar evenzeer de verbinding met de echte behoefte van de patiënt en alle betrokkenen in de zorgketen. Pas dan worden slimme oplossingen ook daadwerkelijk bruikbaar in de praktijk.

In de sessie tijdens Zorg & ICT 2023 op dinsdag 13 juni om 10.00 uur nemen Van der Mei en Moeke je mee in de meerwaarde van datagedreven logistiek aan de hand van concrete praktijkcases. Laat je inspireren om zelf ook aan de slag te gaan. Na registratie voor Zorg & ICT krijg je toegang tot de event-app. Daar kun je je verzekeren van een plek voor deze sessie. De sessie vindt plaats in Theater 4.

Deel

Gerelateerd

event
Artificial intelligence in de GGZ
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in