IT-leveranciers VVT delen ‘digitale bouwblokken’

Philip van de Poel Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Nuts-community ruimt digitale drempels op
Lees meer

ActiZ en Nuts gaan de komende twee jaar tezamen tenminste vier digitale toepassingen ontwikkelen gericht op integrale netwerkzorg. Door de afstand tussen professionals en ontwikkelaars te verkleinen zullen digitale applicaties sneller en breder op de werkvloer worden toegepast, zo verwachten de twee partijen.

Branchevereniging voor de ouderenzorg ActiZ constateert dat het gebruik van digitale toepassingen zoals eOverdracht, regionale samenwerking rond Avond, Nacht en Weekendzorg (ANW-zorg) en de uitwisseling van informatie uit cliëntdossiers tussen bijvoorbeeld huisarts, wijkverpleging en ouderenzorg in de praktijk achterblijft.

Dialoog

Om dit te verbeteren mikt ActiZ op nauwere samenwerking en overleg tussen zorgaanbieders en leveranciers. “Ontwikkelaars en architecten uit de Nuts-community gaan direct in dialoog met zorgverleners van leden van ActiZ, zodat praktische oplossingen aansluiten bij de dagelijkse praktijk”, verduidelijkt bestuurslid Aline Poolen van ActiZ het uitgangspunt achter de samenwerking.

Efficiënter ontwikkelen

“Onze rol als leveranciers is het ondersteunen van specifieke situaties met praktische oplossingen zodat zorgverleners effectief kunnen samenwerken”, vult directeur Thomas Ferguson van ICT-leverancier Gerimedica aan. “Voor leveranciers leidt dit ook tot efficiënter werken. Door stapsgewijze implementatie in dialoog met de praktijk, versnellen we de ontwikkeling.”

Open source

De inzet van de bij Nuts aangesloten leveranciers is vanuit technologisch oogpunt bijzonder. Naast pre-concurrentieel samenwerken op de infrastructurele laag, willen de betrokken ontwikkelaars ook herbruikbare technische bouwblokken open source beschikbaar stellen. Niet alleen beschikbaar voor de langdurige zorg, maar voor het hele zorgveld. De toepassing van “herbruikbare technische bouwblokken” moet bijdragen aan snellere en bredere toepassing, zo viel te horen tijdens een gezamenlijke bijeenkomst van Nuts en ActiZ op 19 januari Jaarbeurs Utrecht. “Het is zonde om telkens opnieuw te bouwen”, aldus één van de deelnemers. “We kunnen veel meer samen.”

Intentieverklaring

Nadat de betrokken partijen in september een eerste verkennende stap zetten, hebben ActiZ, Stichting Nuts en de aangesloten leveranciers hun samenwerking op 19 januari formeel beklonken met de ondertekening van een intentieverklaring. Daarin beloven ze de komende twee jaar minstens vier praktisch toepasbare digitale oplossingen te gaan ontwikkelen.

Flexibele structuur

Ter ondersteuning van deze samenwerking hebben ActiZ en Nuts een flexibele structuur ingericht. Dit stelt ze in staat om snel te schakelen op bestuurlijk, technisch en uitvoerend niveau. Belangrijk punt van aandacht is dat de oplossingen aansluiten op landelijke initiatieven zoals het Integraal Zorgakkoord (IZA) en de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz).

Databeschikbaarheid

Zowel ActiZ als Nuts achten databeschikbaarheid essentieel om de zorg voor ouderen en chronisch zieken toekomstbestendig te kunnen organiseren. De twee partijen scharen zich daarmee vierkant achter de Nationale visie en strategie – gezondheidsinformatiestelsel. Om digitale gegevensuitwisseling en databeschikbaarheid te bevorderen werd in 2018 de Stichting Nuts opgericht. Binnen de stichting werken softwareleveranciers samen zodat softwareapplicaties in de zorg vanuit de bronsystemen met elkaar kunnen communiceren. Nuts gelooft in een decentrale infrastructuur voor data-uitwisseling en kiest hierbij voor open internationale standaarden in lijn met de Europese ontwikkelingen.

Databeschikbaarheid is één van de kernthema’s tijdens Zorg & ict 2024. Het grootste health tech event van Nederland wordt van 9 tot en met 11 april gehouden in Jaarbeurs in Utrecht.

Deel

artikel
Zes tips om je innovatievermogen te versterken
Lees meer
artikel
Medicijnverspilling: hergebruik medicijnen komt steeds dichterbij
Lees meer
artikel
Palliatieve zorg verdient groot podium
Lees meer
artikel
Patiëntreis en zorgpad zijn niet hetzelfde
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in