Volop kijken, proeven en ervaren op Zorgtotaal

Floor van Dijck Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Palliatieve zorg verdient groot podium
Lees meer

Alles voor de ultieme snoezelkamer, zelfrijdende serveerkarren, vacuüm-oplossingen voor zorg-afval, maar ook mentaal energiebeheer en bijzondere vegaburgers. Op de vakbeurs Zorgtotaal kun je je vergapen aan de nieuwste, slimste én lekkerste oplossingen voor de zorg. Want naast dat er veel te zien is, is er ook van alles te proeven en te beleven.

Van de nieuwste beweegbare bedden tot innovatieve apparatuur en kleding. In zaal 3 draait van alles om schoon en om hygiëne: van wasmachines tot toiletten en schoonmaakmiddelen en er zijn natuurlijk allerlei medische hulpmiddelen te bewonderen.

Bij de stand van Kersten Hulpmiddelen zijn geen hulpmiddelen, maar is het wel lekker druk. Er staat een ronddraaiend plateau met daarop een bank met fotobooth. “Het draait bij ons om de mensen, dat willen we eerst laten zien. De hulpmiddelen komen later wel”, verklaart Maarten van Driel de opzet van de stand. En dat werkt: een enthousiaste groep verpleegkundestudenten laat zich vrolijk op de foto zetten. Vervolgens vragen ze zelf om een flyer.

Een levensechte beleving

Altijd al eens willen oefenen met het aanbrengen van een katheter of het toedienen van een klysma? Dat kan bij de stand van B-Overall. Een beetje luguber, maar wel heel waarheidsgetrouw zijn de replica’s van menselijke delen die daar ter lering en training liggen uitgestald. “Alles handgemaakt in Nederland, uniek in de wereld”, vertelt de dame achter de stand, terwijl ze demonstratief bij de levensechte kunst-hals die ze draagt de tracheostoma verwijdert.

Gezond en met smaak

Voor een smakelijker beleving van de zorg, moet je in hal 4 zijn. Daar, op het Healthy Food Park, stijgen de heerlijkste geuren op uit de pannen. Er is vooral een keur aan producten die nét even anders zijn: ijs en gebak met extra toegevoegde eiwitten voor een beter herstel, halal en exotische ziekenhuismaaltijden. Daarnaast veel vegetarische, biologische, vegan en glutenvrije producten, zoals de vegetarische ‘gehaktballetjes’ van jackfruit die qua smaak en textuur niet onderdoen voor hun dierlijke voorbeelden. Met de nadruk op vers en gezond. En naast het eten zelf zijn er volop producten en diensten die gelieerd zijn aan food  zoals gekoelde of juist warmhoudende serveerkarren, bezorgservices en maaltijd ‘experiences’.

Hartverwarmende klanken

Ook aan de mentale mens is gedacht. Vanuit de stand van Wij Gastvrij / Uitblinkers in de Zorg klinkt zachtjes muziek uit een bijzonder uitziend apparaat. Het is de prototype van de ‘Joy’, een muziekspeler waarmee dementerenden kunnen luisteren naar hun muziek.

Initiatiefnemer is Ignar Rip, die zich gespecialiseerd heeft in het inzetten van muziek als zorgtool. Rip: “In zorginstellingen moet iedereen verplicht naar André Rieu luisteren, terwijl muziek juist zo persoonlijk is en zoveel geluk kan brengen.’ De ‘Joy’ ontwikkelde hij samen met de mensen die hem moeten gaan bedienen: de verzorgenden. Het prototype is op de beursvloer te bewonderen én beluisteren.

Even opladen

Niet alleen voor het mentale welzijn van patiënten, ook voor dat van zorgmedewerkers is aandacht. Achterin hal 4 staat een vrolijk oranje campertje met daaromheen wat strandstoelen. Dit ontspannend tafereeltje is de stand van EnergyPlatform, een bedrijf dat zich richt op het welzijn en ‘energiemanagement’ van zorgmedewerkers.

“Wij proberen mensen te leren om kleine aanpassingen te doen in hun leefstijl, zodat ze beter presteren op het werk en energie overhouden om thuis ook nog een goede ouder/partner te zijn”, vertelt Tijs Koedam. De camper zit vol ‘experiences’ en ‘braingames’ vol praktische tips voor focus, veerkracht, rust en ontspanning, vertelt hij. En in de strandstoelen kun je je even terugtrekken voor inspirerende ‘talks’. Om even de energie op te doen voor de rest van de beurs. Want er is nog veel meer te zien.

Deel

artikel
Wat kan er beter aan de Hulpmiddelenwijzer?
Lees meer
artikel
‘Klimaatcrisis is echte crisis voor de zorg’
Lees meer
artikel
HLTH breekt lans voor vrouwengezondheid
Lees meer
artikel
Gepaste zorg is soms kwestie van ‘gewoon stoppen’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in