Regio Utrecht claimt rol als gezondheidsmetropool

Philip van de Poel Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Zes tips om je innovatievermogen te versterken
Lees meer

Regio Utrecht wil internationaal koploper worden op het gebied van gezondheid en een gezonde leefomgeving. Met deze ambitieuze doelstelling heeft de Economic Board Utrecht (EBU) zich in nieuwe vorm gepresenteerd. Door de regio duidelijker te profileren en het kennis- en innovatieklimaat te versterken moet ‘Utrecht’ landelijk en internationaal aantrekkelijker worden.

Volgens de EBU heeft de regio alles in huis om internationaal op te kaart te komen als gezondheidsmetropool. Economisch gezien is Utrecht één van de meest competitieve regio’s in Europa met een sterke groei, veel kennis en talent en een gunstige ligging.

Sterke basis

In totaal werkt bijna een vijfde van alle beschikbare arbeid in de regio in de gezondheidssector. Daarbij zijn meer dan tweeduizend bedrijven en honderd startups actief. De helft van al het landelijke onderzoek en ontwikkeling in de medische wetenschap gebeurt in de regio. Daarnaast werkt een vijfde van alle Nederlandse onderzoekers in gezondheid en biotechnologie in Utrecht. Met het Utrecht Science Park, het grootste science park van Nederland, als hart van de gezondheidseconomie ligt er volgens de EBU dan ook een sterke basis.

Niet optimaal

Toch benut de regio volgens de EBU haar economische potentie niet volledig. Het vestigings- en investeringsklimaat is nog niet optimaal en de concurrentie met andere regio’s is groot. Ook zijn er uitdagingen op gebied van het aantrekken van talent, gezonde verstedelijking en het verduurzamen van het mkb. Om al deze redenen is de EBU nieuw leven ingeblazen.

Krachten bundelen

Door hun netwerk-, denk- en lobbykracht te bundelen willen de in de EBU verenigde partijen de regio duidelijker profileren en het kennis- en innovatieklimaat versterken. “Het is tijd om de krachten bundelen en alle potentie uit de metropoolregio te halen”, aldus Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht en EBU-voorzitter. “Er liggen enorme kansen voor de regio Utrecht, vooral op het gebied van gezondheid. Juist nu, te midden van een pandemie die de hele wereld al twee jaar op haar kop zet, zien we hoe belangrijk dit thema is. We hebben alles in huis om koploper te worden als het gaat om onderzoek, behandelingen en het inrichten van een gezonde leefomgeving.”

Kennisinstellingen en bedrijven

Naast de gemeenten Utrecht, Amersfoort en Hilversum hebben verschillende kennisinstellingen en bedrijven zich bij de EBU aangesloten. Het gaat onder meer om Universiteit Utrecht, UMC Utrecht, Hogeschool Utrecht, Nyenrode en RIVM.

Het bedrijfsleven is vertegenwoordigd door Achmea, Arcadis, ASR, Ballast Nedam, FC Utrecht, FrieslandCampina, Genmab, Jaarbeurs, NPO, NS, PON, ProRail, Rabobank, Royal HaskoningDHV en FrieslandCampina. De EBU wordt gecompleteerd door de Provincie Utrecht en ROM Regio Utrecht.

Deel

artikel
International Forum BMJ en IHI zoekt sprekers met impact
Lees meer
artikel
Yumen Bionics brengt Duchenne-patiënten in beweging
Lees meer
artikel
Pieter Smakman, Manometric: ‘We zijn pas net begonnen’
Lees meer
artikel
Thebe verdubbelt gebruik bewezen effectieve techniek
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in