Tech industrie werpt zich op smart aging

Philip van de Poel Auteur
Lees meer
Uitgelicht event: Zorg & ict 2024
Lees meer

Age tech, aging tech, smart aging. Zie hier drie termen die verwijzen naar wat digitale technologie vermag voor een ouder wordende samenleving. Waar de Nederlandse politiek lijkt te haken naar nostalgische oplossingen als het bejaardenhuis, stort de industrie zich vol overgave op de ‘AgeTech market’, zo blijkt op CES 2024 in Las Vegas. 

Met medewerking van Rob Blaauboer

Age tech jaagt groei aan en zorgt voor betere gezondheidsuitkomsten, luidt de boodschap op het jaarlijkse feestje van de internationale tech-industrie. Ouder worden is een kans! Meer dan driehonderd Fortune 500-bedrijven laten zich op het evenement zien. Plus een veelvoud aan kleinere bedrijven en start ups. En dan zijn er nog de 130.000  bezoekers die het evenement trekt.

Ook de scope van Consumer Electronics Show is reusachtig. De organisatie claimt op de eigen site dat de beurs meer dan veertig verschillende technologieën en onderwerpen bestrijkt, uiteenlopend van Artificial Intelligence, Augmented & Virtual Reality en Cryptocurrency & NFTs tot Fitness & Wearables, Food Technology, Gaming, Robotics & Drones en Smart Cities.

Momentum digitale zorg

CES manifesteert zich daarnaast steeds nadrukkelijker op het gebied van (digitale) zorg en gezondheid. Brancheorganisatie Consumer Technology Association (CTA), tevens organisator van CES, ziet een groeiende belangstelling voor digitale gezondheid onder  consumenten, zorgprofessionals en commerciële partijen. Tezamen creëren ze een groeiend momentum voor digitalisering van zorg en gezondheid.

Grip op gezondheid

Om dit te staven, haalt CTA recent eigen onderzoek aan. Zeven van de tien consumenten geven in dit onderzoek aan dat ze in de toekomst meer gebruik zullen gaan maken van digitale zorgtoepassingen. Driekwart heeft het gevoel meer grip te hebben op de eigen gezondheid. Bijna 60 procent van de consumenten heeft gebruik gemaakt telezorg-diensten. En 80 procent is daar tevreden over.

Groeiende markt

Dit groeiende gebruik vertaalt zich in rooskleurige marktperspectieven. Onderzoeksbureau Statista voorspelt dat de internationale markt voor digitale zorg in 2025 goed zal zijn voor 500 miljard dollar, een stijging van 79 procent ten opzichte van 2021. Grand View Research ziet de markt voor alleen al zorg op afstand groeien tot een waarde van 787 miljard in 2028.

Draagbaar en persoonlijk 

Op de beurs zelf kunnen bezoekers kennis maken met “instrumenten en technologieën die kosten verlagen en toegang vereenvoudigen voor consumenten die steeds meer manieren zoeken om zorg en gezondheid in eigen hand te nemen. […] Internationale merken en veelbelovende start ups tonen innovaties die de zorg draagbaar, persoonlijk en plooibaar maken.”

Nederlandse missie

Gewoontegetrouw is er op de CES een stevige Nederlandse delegatie aanwezig. In totaal laten zich zo’n zeventig Nederlandse start ups zien op CES 2024. Ongeveer een derde van deze start ups beweegt zich op het snijvlak van gezondheid en digitale technologie.

Een goed voorbeeld hiervan is Whispp, dat van CES een eervolle vermelding heeft gekregen. De applicatie helpt mensen met stem(band)problemen door bijvoorbeeld ouderdom, keelkanker, ALS of Parkinson zich beter en makkelijker verstaanbaar te maken. “Onze AI converteert de aangedane spraak naar een natuurlijke stem, die je ook kunt personaliseren”, aldus CEO Joris Castermans. “Met een fragment van twee minuten van je oude stem klink je weer zoals je vroeger klonk.”

Parkinson, MS en ouderdom hebben vaak ook impact op het bewegingsapparaat. Wereldwijd hebben circa 200 miljoen mensen door trillen en tremoren geen of beperkt controle over hun handfunctie. GyroGear belooft patiënten met dergelijke klachten vrijwel volledige functionaliteit. En dat voor de speciale instapprijs van 4.899 dollar in plaats van 5.899 dollar (code ‘Loveallserveall’).

Vallen is een groot probleem onder ouderen. Niet alleen leiden valpartijen tot fracturen en soms zelfs overlijden, ook hebben ze grote impact op de zelfstandigheid, de mobiliteit en het psychisch welbevinden van ouderen. Het Frans-Belgische Zoe Care ontwikkelde een ‘onzichtbare assistent’ die aan de hand van een WiFi-signaal detecteert of een oudere gevallen is: “No wearables, no cameras, no microphones.”

Waar Zoe Care het thuis veiliger maakt, probeert non-profit Hearsee Mobility juist de buitenwereld te openen voor mensen met een visuele beperking. Dertig procent van hen durft niet goed de deur uit te gaan. Met een slimme wandelstok steekt Hearsee hen de helpende hand toe.

Dat slimme technologie over meer gaat dan alleen ondersteuning, laat Nuance Audio/EssilorLuxottica zien met een AI-gestuurd gehoorapparaat dat volledig is geïntegreerd in het brilmontuur. Een kek merkmontuur, maar dan digitaal opgeplust voor slechthorenden die niet meteen als zodanig gezien willen worden.

Naast de meer gangbare applicaties om zicht en gehoor te ondersteunen zijn er op CES ook hulpjes voor incontinentie en seksueel functioneren van mannen met erectieproblemen.

Zelf kennis maken met digitale zorg en innovatie kan van 9 tot en 11 april tijdens Zorg & ict 2024.

artikel
Hybride zorg, prul of panacee?
Lees meer
artikel
Verpleegkundigen werken aan databeschikbaarheid
Lees meer
artikel
Mark Van Houdenhoven: ‘Zorg loopt kritiekloos achter AI-hype aan’
Lees meer
artikel
VWS draait geldkraan PGO’s dicht
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in