Zorgsector scoort bij Computable Awards 2021

Philip van de Poel Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Toezichthouder heeft rol bij mensgericht digitaliseren
Lees meer

Zorg-gerelateerde ICT-projecten zijn dit jaar goed voor een kwart van de Computable Awards. Naast een logische nummer één plek in de categorie Zorgproject wisten zorg-gerelateerde activiteiten in nog vier van de in totaal twintig categorieën een award in de wacht te slepen. De prijs voor het beste zorgproject ging naar ‘Ambulances veiliger onderweg door koppeling LSIV met C-ITS platform’.

Het winnende zorgproject berust op een samenwerking tussen Ambulancezorg Nederland (AZN), leverancier van meldkamersystemen CityGIS en mobiliteitsplatform Be-Mobile.  De jury van de Computable Awards 2021 in de categorie Zorgproject vindt “zeer verrassend en bewonderingswaardig” dat een branchevereniging als AZN een dergelijk omvangrijk en technisch moeilijk en complex project met vele belanghebbenden op de schouders heeft genomen. Daarbij draagt het project aantoonbaar bij aan een veiliger verkeer en een snellere inzet van ambulances en andere hulpdiensten.

Digitale innovatie

In de categorie Digitale Innovatie was de eerste plek voor het project ‘VR-game bereidt kinderen voor op operatie ‘. Kinderen in de leeftijd van 12 tot 17 jaar die een operatie in Ziekenhuis Gelderse Vallei moeten ondergaan kunnen zich met de nieuwe game virtueel op die operatie voorbereiden. Het spel is ontwikkeld door twee derdejaars studenten Software Developer van het Technova College in Ede. Kinderen worden via de game op speelse wijze geïnformeerd over de operatie zelf, maar ook over de patiëntkamer, uitslaapkamer en dergelijke.

Digitale transformatie

In de categorie Digitale Transformatie ging de hoofdprijs naar het project ‘Hersenbloedingen ontdekken met ai’, een samenwerking van artsen van het Bravis Ziekenhuis en Aidoc. De prijs voor het beste Partnerproject was dit jaar voor ‘Dementiezorg voor Elkaar’, dat door het Register Dementiezorg en Ondersteuning, Nivel, Ministerie van VWS, Alzheimer Nederland en Vilans is ontwikkeld.

Onderwijsproject

De nummer 1 uit de categorie Onderwijsproject kent dit jaar ook een uitgesproken zorgcomponent met de jurykeuze voor SAMbuddy, die is ontwikkeld door een consortium van maatschappelijke bedrijven, het Social Robotics-programma van de Hogeschool Utrecht en onderzoeksgroep Media Psychologie  van de Vrije Universiteit Amsterdam. De SAMbuddy-vertelknuffel is als sociale robot bedoeld voor kinderen met een beperking of die te maken hebben met sociaal-emotionele problematiek. De oplossing speelt in op de groeiende werkdruk in onderwijs en zorg.

Stemmen

Voor de Computable Awards kwamen dit jaar in totaal 813 aanmeldingen binnen. Naast de verschillende vakjury’s stemde ook het publiek met bijna 40.000 stemmen massaal mee over de inzendingen. De twintig Awards zijn op 3 november uitgereikt tijdens het feestelijk Computable Awards-evenement in de Jaarbeurs in Utrecht.

 

 

Deel

artikel
Platform biedt kostenefficiënte hoorzorg op afstand
Lees meer
artikel
Pepper bevraagt winnaars Nationale Zorg Innovatieprijs
Lees meer
artikel
Digitale zorg Achterhoek krijgt dreun na exit PGO-leverancier
Lees meer
artikel
‘Digitalisering zorg vraagt om gerichte strategie’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in