Zorgstraat Maasstad moet kwetsbare oudere uit ziekenhuis houden

Philip van de Poel Auteur
Lees meer
Volgend artikel: Palliatieve zorg verdient groot podium
Lees meer

De Zorgstraat Maasstad pakt het probleem van ouderen die bij gebrek aan verpleeghuisplekken onnodig in het ziekenhuis liggen, bij de voordeur aan. 

Preventie is het sleutelwoord bij de subacute zorgstraat. Door nauwer samen te werken met huisartsen, zorgorganisatie Aafje en welzijnsaanbieder PIT 010 hoopt het Maasstad Ziekenhuis opname in het ziekenhuis of het verpleeghuis voor te zijn of op zijn minst zo lang mogelijk uit te kunnen stellen.

Kwetsbare ouderen

“Door bij een verslechtering vroegtijdig in te grijpen, zijn kwetsbare ouderen langer in staat zelfstandig te wonen en hebben zij minder zorg nodig”, zegt Wietske Vrijland, lid van de raad van bestuur van het Maasstad Ziekenhuis. “Dat is beter voor de patiënt én hard nodig om de zorg toegankelijk te houden.”

“Veel mensen hoeven niet naar het ziekenhuis, als er tijdig ingegrepen wordt”, stelt Marleen Harkes, geriater in het Maasstad Ziekenhuis. “Als de huisarts denkt dat het niet goed gaat en de mantelzorg kan niet verder helpen, dan is het goed om de zorgvraag in kaart te brengen.”

Hersenscan

In de huidige context is het normaliter de specialist ouderengeneeskunde die dit doet. Maar omdat hij de patiënten voornamelijk thuis ziet, is de specialist ouderengeneeskunde in zijn mogelijkheden beperkt. “De onderzoeken thuis nemen zo’n anderhalf uur in beslag”, zegt Holm de Dauwe, specialist ouderengeneeskunde bij Aafje. “In die tijd kunnen we de patiënt goed onderzoeken, maar we missen daar de faciliteiten die er in het ziekenhuis wel zijn, zoals de mogelijkheid om een uitgebreid psychologisch onderzoek te doen of een hersenscan te maken.”

Subacute zorgstraat

Die mogelijkheden biedt de Subacute Zorgstraat wel, met multidisciplinariteit als extra bonus. “Door in de Subacute Zorgstraat samen te werken, krijgen we een breder beeld van wat er speelt bij de patiënt”, legt De Dauwe uit. “We zien hier de mensen die last hebben van meerdere problemen: lichamelijk, geestelijk, verstandelijk of social. De specialist ouderengeneeskunde brengt daarin ook veel expertise mee op het gebied van revalidatie.”

Na een multidisciplinaire geriatrische beoordeling stelt het betrokken team aan de hand van de wensen en behoeften van de patiënt én de medische uitkomsten een behandelplan op. “We proberen ervoor te zorgen dat de patiënt de juiste zorg op de juiste plek krijgt”, zegt geriater Harkes. “Soms is dat beeldvorming of een bloedonderzoek om meer duidelijkheid te krijgen over bepaalde klachten en soms is dat extra zorg thuis. Zo proberen we een ziekenhuisopname te voorkomen, hoewel dit natuurlijk niet altijd mogelijk is.”

Vochtregulatie

Toch valt er volgens Harkes op elementair niveau een hoop winst te behalen. Om haar punt te verduidelijken haalt ze het voorbeeld van vochtregulatie bij warm weer aan. “Als kwetsbare patiënten met warm weer vergeten meer te drinken, kan dit door een opeenstapeling van problemen uiteindelijk tot een crisissituatie leiden. Met een lange ziekenhuisopname en eventueel een verpleeghuis tot gevolg.”

Helpende handen

Als het Maasstad op deze manier onnodige opnames weet te voorkomen, dan is de subacute zorgstraat een schot in de roos. Maar het welslagen zal uiteindelijk afhangen van de beschikbare capaciteit in wijkverpleging en welzijn. Een tijdig opgesteld, multidisciplinair zorgplan met als doel ouderen zelfstandig te houden heeft alleen kans van slagen als er in de thuisomgeving voldoende helpende handen zijn.

Deel

artikel
‘Natuur op Recept’ krijgt eigen verwijstitel
Lees meer
artikel
EU steekt miljoenen in vergroten veerkracht zorgpersoneel
Lees meer
artikel
Ravijnjaar 2026: bereid je op tijd voor
Lees meer
artikel
Iris de Vries: ‘Gezondheid kent geen politieke kleur’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in