International masterclass: shared decision making

Samen beslissen, of shared decision making (SDM) is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse invulling van value based healthcare (VBHC). En dat niet zonder reden, want goede besluitvorming is van groot belang voor het creëren van waarde voor de patiënt. Of zoals Glyn Elwyn het zegt: “Goede uitkomsten worden voor een heel belangrijk deel bepaald door de kwaliteit van (grote en kleine) beslissingen in het zorgproces van de patiënt.”

Training van zorgprofessionals in SDM en beschikbaar stellen van goede beslishulpen aan patiënten zijn niet voldoende om samen beslissen echt van de grond te krijgen. Samen beslissen moet ingebed worden in het systeem, in de workflow van zorgprofessionals; en zorgpaden zo ingericht dat ze optimaal aansluiten bij de keuzeopties van patiënten.

In deze interactieve masterclass onder leiding van internationale SDM expert Glyn Elwyn staat de organisatorische inbedding van samen beslissen centraal. We kijken aan de hand van praktische voorbeelden naar wat vorm te geven is en wat daarvoor nodig is.

Eén zo’n praktijkvoorbeeld is het gebruik van de Medische Metroline in het Radboudumc, ingebracht door Marion van der Kolk. Daarnaast neemt Elwyn de deelnemers mee in nieuwe mogelijkheden van technologische ondersteuning van SDM. Ook de haken en ogen voor zorgprofessional en patiënt komen aan bod.

Arts én patiënt Mariska Koster ziet in de praktijk dat SDM niet van de grond komt. Ze gaat hierover in discussie met Glen Elwyn. Als uitdagende afsluiting geeft Angelique Weel een kijkje achter de horizon van SDM, waar de professional steeds meer partner van de patiënt moet worden.

Deze masterclass vindt plaats tijdens Dutch Health Week en wordt georganiseerd door Dutch Health Hub en het Genootschap Gepersonaliseerde Zorg. Deelname kost €499 euro. Profiteer t/m 18 maart van een vroegboekkorting van €100 euro op een regulierticket. 

 • Programma
  16:00 uur
  Inloop

  16:30 uur
  Angelique Weel
  Opening

  Angelique Weel

  16:40 uur
  Glyn Elwyn
  Current insights in SDM: importance, interest and implementation failure

  Glyn Elwyn

  17:10 uur
  Glyn Elwyn en Marion van der Kolk
  Organizational embedding of SDM: how?

  Glyn Elwyn en Marion van der Kolk

  18:00 - 18:20 uur
  Break met een lichte maaltijd

  18:20 uur
  Glyn Elwyn
  Can new technologies help us in SDM?

  Glyn Elwyn

  18:50 uur
  Angelique Weel
  Beyond the horizon of SDM

  Angelique Weel

  19:05 uur
  Plenaire discussie

  19:30 uur
  Afsluiting

 • Sprekers
  Glyn Elwyn

  Internationale SDM expert

  LinkedIn
  Marion van der Kolk

  Chirurg-intensivist, hoofd Divisie Gastro-intestinale en Oncologische Chirurgie, en voorzitter kernproject team zorgpaden Radboudumc.

  LinkedIn
  Angelique Weel

  Reumatoloog Maasstad ziekenhuis, hoogleraar Bewijsgestuurde waardecreatie in de patiëntenzorg aan de Erasmus School of Health Policy & Management, en mede-oprichter en voorzitter Wetenschappelijke Raad van het Genootschap Gepersonaliseerde Zorg.

  LinkedIn
  Mariska Koster

  Lead Strategic Alliances Netherlands bij The Janssen Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson

Deel

Gerelateerd

event
Zorg & ICT 2023
Lees meer
event
International masterclass: klinisch leiderschap
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in