Don Symposium: van care naar cure

Stichting DON organiseert in samenwerking met Abbott het symposium ‘Van care naar cure’ waar onderzoek naar de genezing van diabetes type 1 centraal staat.

Tijdens dit symposium op 10 november komen vooraanstaande nationale en internationale onderzoekers samen om de nieuwste doorbraken over de genezing van diabetes type 1 te delen.

Sprekers zijn onder andere Eelco de Koning, Bart Roep en Aart van Apeldoorn.  Eelco de Koning werkt samen met zijn team bij het LUMC aan het kweken van insuline producerende cellen uit stamcellen voor de behandeling van diabetes type 1.

Preventie diabetes type 1

Bart Roep onderzoekt de oorzaken en mogelijke preventie van diabetes type 1, met de focus op Vitamine D3. Zijn team bereidt klinische trials voor om de ziekte te behandelen en voorkomen. Hij heeft belangrijke prijzen gewonnen voor zijn baanbrekende diabetesonderzoek.

Aart van Apeldoorn en zijn team werken aan de ontwikkeling van levende celimplantaten ter behandeling van diabetes type 1. Deze implantaten zouden de insulineproductie in het lichaam moeten herstellen. In plaats van synthetische materialen, wil hij implantaten creëren die volledig uit lichaamseigen cellen bestaan. Dit zou de afweerreactie verminderen en de effectiviteit van de behandeling vergroten, waardoor het voor meer patiënten toepasbaar wordt.

Genezing diabetes type 1

DON staat voor Diabetes Onderzoek Nederland.  De stichting zet zich in voor volledige genezing van diabetes type 1. Daarom investeren ze in fundamenteel en klinisch onderzoek. Maarten de Gruyter is de oprichter. Hij kreeg op achtjarige leeftijd de diagnose diabetes type 1. In de loop van zijn leven merkte hij dat de focus bij diabetes type 1 vooral lag op care: het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten. Vanuit de wens om meer aandacht te vragen voor cure, ofwel genezing, richtte hij in 2006 stichting DON op. Inmiddels heeft de stichting al vele onderzoeken gefinancierd.

Deel

Gerelateerd

artikel
Zes tips om je innovatievermogen te versterken
Lees meer
artikel
Medicijnverspilling: hergebruik medicijnen komt steeds dichterbij
Lees meer
artikel
Palliatieve zorg verdient groot podium
Lees meer
artikel
Patiëntreis en zorgpad zijn niet hetzelfde
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in