Leven toevoegen aan de dagen/Kijken naar de toekomst

Op donderdag 14 maart 2024 vindt het Jaarcongres ‘Leven toevoegen aan de dagen’ van Carend plaats in Jaarbeurs Utrecht. Dit jaar hebben we gekozen voor het thema ‘Kijken naar de Toekomst’.

Jaarlijks overlijden in Nederland 170.000 mensen, waarvan bij bijna 80 procent dit overlijden verwacht komt. Bij de meeste mensen zou palliatieve zorg in de fase hieraan vooraf een belangrijke rol kunnen spelen, maar één op de drie mensen die deze zorg nodig heeft, krijgt deze niet.

Het aantal patiënten dat zich in de palliatieve fase bevindt, gaat toenemen. De gemiddelde Nederlander wordt ouder door het succes van de geneeskunde op met name cardiovasculair en oncologisch gebied. Daarnaast stijgt het aantal mensen dat ouder is dan 70 jaar (de ‘babyboomgeneratie’). Verschillende berekeningen laten zien dat met name mensen met dementie zal stijgen.

Deze stijging in aantallen patiënten leiden tot grote zorgen. Juist waar meer personeel nodig is, zullen ook de tekorten aan nieuwe collega’s toenemen. Dat zal leiden tot nog meer druk op de schouders van de palliatieve zorgverleners.

Met sprekers als Michelle van Tongerloo, Jet Bussemaker, Bert Keizer, Carlo Leget, Tommie Niessen, Jennifer Bergkamp, Gabe Sonke, Manon Boddaert, Pieter Barnhoorn en Ineke Visser zullen we op de verschillende aandachtsgebieden en zorgen over de toekomst ingaan. Hoe gaan we in Nederland er voor blijven zorgen dat iedereen de beste zorg blijft krijgen, ook wie niet meer beter wordt.

Meer over

Palliatieve zorg ,

Deel

Gerelateerd

event
ICHOM 2024
Lees meer
event
Jaarcongres Tijd voor Verbinding
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in