Beeldzorg houdt zorgprofessionals met fysieke beperking aan boord

Volgend artikel: SROI meet maatschappelijk impact van innovaties
Lees meer

Zorgprofessionals met een fysieke beperking kunnen vaak prima zorg op afstand bieden. VVT-organisatie Zorgwaard implementeerde beeldzorg inclusief een centraal beeldzorgteam. En behoudt zo waardevolle medewerkers.

Bron: Vitavalley/ZonMw

Dit gebeurde met steun van de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET).  Het team werkt vanaf kantoor en biedt consulten via beeldbellen aan. Die variëren van dagelijkse structuurondersteuning tot medicatiebeheer en wondzorg. Voorheen bezocht personeel cliënten bijvoorbeeld drie keer per dag om medicatie toe te dienen; nu kan dit op afstand.

Medewerkers behouden

Aafke de Vrij, projectleider innovatie en ontwikkeling bij Zorgwaard: “Van onze zes beeldzorgteamleden hebben er vier een fysieke beperking. Dankzij beeldzorg kunnen we deze hooggekwalificeerde medewerkers behouden. We hebben een medewerker met versleten knieën die moeite heeft met bukken en lopen. Deze medewerker belandde vaak in de ziektewet. Nu werkt hij volledig bij het beeldzorgteam en is hij volledig hersteld.”

Tekort aan zorgpersoneel

De Vrij: “Mensen kiezen niet zomaar voor een loopbaan in de zorg. Het is geweldig als ze, ondanks fysieke beperkingen, hun beroep kunnen blijven uitoefenen op een haalbare manier die bij hen past. Gezien het groeiende tekort aan zorgpersoneel is het van cruciaal belang dat we zorgvuldig omgaan met deze professionals en kijken hoe we hen optimaal kunnen benutten. Het aanbieden van zorg op afstand via beeldzorg is een uitstekend voorbeeld.

  • Lees hier het volledige artikel van ZonMw en bekijk de video over de impact van een centraal beeldzorgteam op de organisatie.
  • SET-up is een programma van Vitavalley dat zich richt op praktische ondersteuning en kennisuitwisseling voor professionals die gebruik maken van de SET-subsidie. op 28 september vindt in Ede het SET-up Festival plaats. Daar komen alle deelnemers van de SET-up community bij elkaar. Ook wie meer wil weten over de mogelijkheden van de SET-subsidie is welkom.

Deel

artikel
Pepper bevraagt winnaars Nationale Zorg Innovatieprijs
Lees meer
artikel
Digitale zorg Achterhoek krijgt dreun na exit PGO-leverancier
Lees meer
artikel
‘Digitalisering zorg vraagt om gerichte strategie’
Lees meer
artikel
Theo Hooghiemstra: ‘MGO vergt zorgvuldig proces’
Lees meer

Maak een account aan

Om artikelen aan je leeslijst toe te voegen en om artikelen en events met bepaalde thema’s of van specifieke organisaties of auteurs te volgen, dien je ingelogd te zijn met je Mijn Hub account.

Registreer je Of log in